Katastrofa na Orave. Voda vytopila celú obec. Spadlo neuveriteľné množstvo zrážok

Katastrofa na Orave. Voda vytopila celú obec. Spadlo neuveriteľné množstvo zrážok
Peter Minárik

Mimoriadne silná stacionárna búrka potrápila obec na Orave, ktorú vytopilo. V obci vyhlásili mimoriadnu situáciu po silnej prietrži mračien, ktorá zasiahla celé slovensko-poľské pohraničie.

Studený front opúšťa naše územie a búrky začínajú slabnúť na intenzite. Vyskytuje sa už len niekoľko slabších búrok, ktoré už dnes nespôsobia problémy.

Búrky však dnes potrápili hneď niekoľko oblastí, pričom najviac postihnutý je Žilinský kraj. Na Liptove sa vyskytol downburst, ktorý vyvracal stromy a poškodil niekoľko stanov v obľúbenom kempe pri Liptovskej Mare. Na našom území však došlo k oveľa vážnejším incidentom a to na slovensko-poľskom pohraničí, kde vytopili celé obce.

Voda zaplavila obec na Orave

V prvej časti popoludnia zasiahla veľmi silná búrka slovensko-poľské pohraničie. Mimoriadne intenzívna búrková bunka sa niekoľko desiatok minút vyskytovala v oblasti Suchej Hory a poľskej obce Chocholów. Búrka tu priniesla extrémne úhrny zrážok.

 

V Suchej Hore sa nachádza aj oficiálna zrážkomerná stanica SHMÚ, kde medzi 14:00 až 16:00 spadlo až 73 litrov vody na meter štvorcový pôdy.

Takéto výdatné úhrny boli plošné a búrková bunka zasiahla aj obce Vitanová a Hladovka. Na celom slovensko-poľskom pohraničí vytopilo niekoľko obcí, pričom najhoršie dopadla práve obec Suchá Hora.

zaznamenané zrážky na našom území
zaznamenané hodinové úhrny na našom území, zdroj: SHMÚ
 

Voda zaplavila doslova celú obec. Voda za liala z okolitých kopcov a polí do miestneho potoka, ktorý nestíhal vodu odvádzať.

Zaplavené je množstvo objektov v obci Suchá Hora a starosta vyhlásil mimoriadnu situáciu. V obci zasahujú hasiči.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
23 °C / 10 °C
Mária
Zajtra
Dážď
19 °C / 8 °C
Ctibor
Sobota
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
13 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
18 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
19 °C / 3 °C
Olympia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd