Kardiológ radí: Toto počas horúčav nepite

Kardiológ radí: Toto počas horúčav nepite
Ema Bazhaykin

V horúčavách, ktoré posledné dni sužujú Európu, sníva nejeden z nás o pohári chutného, poriadne vychladeného drinku. Nie každý nápoj však dokáže uhasiť smäd tak, ako by to náš organizmus potreboval. Čo nás v horúčavách dokáže efektívne hydratovať, a čo nám, naopak, urobí medvediu službu?

V horúcich dňoch sa viac potíme a naše telo sa prirodzene dehydratuje. Dehydratácia môže viesť k nerovnováhe elektrolytov v tele, ako je nedostatok sodíka, draslíka a iných dôležitých minerálov. To môže mať negatívny vplyv na fungovanie kardiovaskulárneho a nervového systému a narušiť ďalšie dôležité fyziologické procesy.

Ak máte v tieto dni neuhasiteľnú chuť na jedno orosené, majte sa na pozore. Alkohol nie je práve ten najlepší nápoj, ktorý by vás dokázal hydratovať. 

Práve naopak, etylalkohol má diuretický účinok. Deje sa tak preto, lebo inhibuje produkciu vazopresínu, hormónu vylučovaného hypofýzou, ktorý je zodpovedný za reguláciu hospodárenia s vodou v tele.

Vasopresín pomáha udržiavať správnu hydratáciu organizmu a inhibícia jeho vylučovania alkoholom vedie k zvýšenému vylučovaniu moču a riziku dehydratácie, najmä pri vysokých teplotách.

 

Alkohol zvyšuje aj riziko úpalu či hypoglykémie

Pitie alkoholu môže tiež zhoršiť schopnosť tela efektívne sa ochladzovať a regulovať teplotu. Alkohol narúša proces potenia, ktorý je zodpovedný za reguláciu našej telesnej teploty. To v kombinácii s vysokou teplotou výrazne zvyšuje riziko úpalu.

Úpal môže viesť k závažným komplikáciám vrátane poškodenia vnútorných orgánov a v najťažších prípadoch až k smrti.

Kardiológovia pripomínajú, že pitie alkoholu môže spôsobiť dočasné zvýšenie tepu a krvného tlaku. Štúdie potvrdzujú, že alkohol významne prispieva k výskytu srdcových ochorení, akými sú dilatačná kardiomyopatia, hypertenzia, supraventrikulárne arytmie, ateroskleróza, ischemická choroba srdca, srdcové zlyhávanie a srdcový infarkt.

Etanol obsiahnutý v alkohole znižuje hladinu cukru v krvi, čo môže viesť k hypoglykémii, najmä v kombinácii s vysokou teplotou, ktorá zvyšuje energetickú spotrebu organizmu.

Hypoglykémia, čiže príliš nízka hladina glukózy v krvi, sa môže prejaviť slabosťou, závratmi, chvením rúk a v extrémnych prípadoch až stratou vedomia. Konzumácia alkoholu u ľudí s cukrovkou môže zhoršiť ich schopnosť kontrolovať hladinu cukru, čo zvyšuje riziko vážnych zdravotných komplikácií.

 

Čo piť v horúčavách?

Alkohol je už dlho známy svojimi negatívnymi účinkami na organizmus, tobôž v horúčavách, ktoré ešte zosilňujú jeho účinky. V lete by sme sa ho teda ideálne mali úplne vzdať. Čo by sme ale, naopak, mali piť?

Kardiológovia odporúčajú, aby ste si počas horúčav vyberali nápoje, ktoré podporia organizmus v udržiavaní vhodnej teploty a hydratácie. Minerálna voda, ktorú ochutíte ovocím ako citrón či pomaranč, vás hydratuje aj obohatí minerálmi a vitamínmi.

Izotonické nápoje pomáhajú dopĺňať elektrolyty stratené potom, čo je kľúčové pre udržanie rovnováhy elektrolytov a prevenciu dehydratácie. Kokosová voda je prirodzeným zdrojom draslíka, sodíka a ďalších minerálov, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu elektrolytov, preto dokonale hydratuje organizmus.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd