Kaliforniou otriasla séria zemetrasení. Obyvatelia sa boja toho, čo teraz príde

Kaliforniou otriasla séria zemetrasení. Obyvatelia sa boja toho, čo teraz príde
Ema Bazhaykin

Kalifornia je známa nielen krásnymi plážami, horami a Hollywoodom, ale aj zemetraseniami. Tie sa v poslednom čase dlho neozývali, aktuálne však začali obyvateľov znovu znepokojovať. 

V Kalifornii, známej častými zemetraseniami, panoval dlhodobo relatívny pokoj. Tento mier bol však nedávno otrasený niekoľkými zemetraseniami, ktoré vyvolali pozornosť regiónu.

Ako prvé prišlo zemetrasenie s magnitúdou 4,4 pod Pasadenou v polovici augusta, ktoré otriaslo mestom Los Angeles. Nebola to žiadna katastrofa, ale zemetrasenie bolo dosť silné na to, aby obyvateľov vystrašilo.

O mesiac neskôr prišlo zemetrasenie s magnitúdou 4,7 neďaleko Malibu, kedy sa už ľudia začali pýtať, či si majú začať zvykať.

 

Pod kopcami spí časovaná bomba

„Pod každým kopcom a horou, ktoré tu v južnej Kalifornii máme, je aktívny zlom, ktorý pomáha vytvárať tkakúto topografiu,“ povedala pre CNN Kate Scharer, výskumná geologička z Geologického prieskumu Spojených štátov amerických.

Zatiaľ čo San Andreas je najznámejší, vedci vedia, že to nie je jediný zlom, ktorý môže spôsobiť silné zemetrasenie v južnej Kalifornii.

„V tejto oblasti pozdĺž pohoria San Gabriel hrozia aj magnitúdy 7,“ povedal Robert de Groot, vedúci operačného tímu ShakeAlert v US Geological Survey. „Čiastočným dôvodom, prečo tam hory sú, je fakt, že sa tam nachádza skutočne veľký zlom nazývaný Sierra Madre,“ dodal.

Bude sa história opakovať?

Najhoršie v novodobej histórii Los Angeles bolo zemetrasenie s magnitúdou 6,7 v Northridge v roku 1994.

Diaľničné nadjazdy, kancelárske budovy a parkovacie garáže sa zrútili pri prudkom otrase, ktorý trval bolestivých 10 až 20 sekúnd, pričom vedci ani nevedeli, že existuje. Tisíce ľudí utrpeli zranenia a desiatky ľudí zahynuli.

 

Odvtedy sa nič nevyrovnalo tomuto zemetraseniu a za ten čas sa počet obyvateľov okresu Los Angeles rozrástol z približne 9 miliónov na viac ako 10 miliónov ľudí. Mnoho mladých ani netuší, akú katastrofu môže spôsobiť veľké zemetrasenie.

„Keď sa pozrieme späť na dáta, od 30. rokov 20. storočia až po súčasnosť, môžeme vidieť, že zemetrasenie s takouto veľkou magnitúdou sa raz za čas opakuje,“ povedal Allen Husker, profesor výskumu na Kalifornskom technologickom inštitúte a manažér seizmického centra v južnej Kalifornii.

„Nikdy neexistuje jednoznačná postupnosť, ale aspoň raz za život každý Kalifornčan jeden veľký otras zažije,“ povedal Husker.

Šťastie praje pripraveným

Aj keď je znepokojujúce nevedieť, kedy príde ďalšie veľké zemetrasenie, je dobré, keď obyvatelia túto úzkosť nasmerujú do prípravy.

Záchranári odporúčajú mať núdzovú zásobu vody, ako aj trvanlivé potraviny a lieky na najmenej tri dni. Odborníci tiež odporúčajú, aby ľudia urobili zmenu v myslení. Netreba myslieť len na seba, ale aj na komunitu a na to, ako pomôcť druhým.

Dnes (17. októbra) je medzinárodný deň zemetrasenia, v rámci ktorého si ľudia na celom svete precvičujú bezpečnostné cvičenia proti zemetraseniu.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd