K hraniciam sa blíži front, ktorý čoskoro prinesie aj búrky. Na toto sa pripravte

K hraniciam sa blíži front, ktorý čoskoro prinesie aj búrky. Na toto sa pripravte
Peter Minárik

Kúsok od našich hraníc je studený front, ktorý aktuálne prináša naprieč Českom a Rakúskom dážď, no naše územie sa v nadchádzajúcich hodinách dočká aj búrok. S čím treba dnes počítať?

Krátko po 10:00 máme na takmer celom našom území slnečné počasie. Výnimku tvorí západná časť Podunajskej nížiny a Záhorie, kde je už oblačnosť. Oblačnosť pribúda aj na Považí.

Na vine je blížiaci sa studený front a táto oblačnosť je s ním úzko spojená. Studený front práve v týchto chvíľach prináša líniu dažďa, ktorá sa tiahne od Poľska naprieč Moravou, Rakúskom až k rakúskemu mestu Graz.

k nášmu územiu sa blíži front
k nášmu územiu sa blíži front

Front ovplyvní nedeľu

Prvé zrážky sa na našom území očakávajú po 12:00. Západné Slovensko sa tak môže tešiť na blížiacu sa vlahu, ktorá je už veľmi potrebná, no pri daždi to nezostane.

 

Celé toto zrážkové pole by malo slabnúť, nakoľko front sa bude nad našim územím rozpadať. Zrážky by sa mali najďalej dostať ku Spišu, no tu už definitívne vo večerných hodinách zaniknú.

Napriek tomu, že front bude slabnúť, tak sa očakáva tvorba búrkovej činnosti.

Pripravte sa na búrky

V priebehu dnešného popoludnia by sa v oblasti Vysočiny, južnej Moravy a Horného Rakúska mala vytvárať kopovitá oblačnosť a následné búrky. Tie by sa mali začať zrejme už okolo 14:00 vyskytovať aj na našom území.

 

Búrky na Slovensku hrozia do večerných hodín, no sústredené budú len do oblasti západného Slovenska. Búrky, ktoré sa dnes budú vyskytovať by až tak nebezpečné byť nemali.

Počítajte s tým, že búrky budú prinášať predovšetkým zosilnenie dažďa. Nebezpečenstvo spočíva v tom, ak sa nejaká z búrok stane statickejšou, čo môže viesť k prívalovým zrážkam, ktoré by mohli zaplaviť cesty, ulice. Viac o tom, v ktorých okresoch sa dnes očakávajú búrky si pozrite na mape >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd