Južne od nás je +40 °C a silné búrky s krúpami už ukončujú horúci deň

Južne od nás je +40 °C a silné búrky s krúpami už ukončujú horúci deň
Veronika Sádovská

Silná supercela už úraduje južne od nás a ukončuje poriadne horúci deň. Teploty stúpajú poriadne vysoko, vzduch je vlhký a to je ideálne prostredie na tvorbu búrok.

Búrky sa znova tvoria juhozápadne od nás sú poriadne silné. V Slovinsku vznikla silná supercela, ktorá priniesla 4 ž 5 centimetrové krúpy, lokálne dosiahli dokonca až 7 centimetrov. Ukončila tak poriadne horúci deň, keďže v oblasti, ktorou prešla boli teploty dnes podobné tým našim.

Obrovské krúpy padali hneď na niekoľkých miestach a takáto veľkosť krúp už môže byť poriadne nebezpečná. Fotografie nájdete v galérii pod článkom.

 

Ďalšie silné búrky už vznikajú

Aktuálne už táto silná búrka prechádza územím našich južných susedov, ale zasiahla aj pohraničné oblasti Chorvátska. Jej najničivejšia časť prechádza práve maďarskými župami Zala a Somogy.

Ďalšie búrky už vznikajú nielen u našich južných susedov, ale aj na severovýchode Slovenska, kde sa pravdepodobne vyskytujú aj krúpy. Aktuálne sa nachádzajú severne od Stropkova a Svidníka.

Práve vo východnej polovici nášho územia bolo dnes najteplejšie a teploty sa šplhali a stále šplhajú nad +35 °C. Napríklad v Somotore bolo dnes až +36,3 °C.

 

Na juhu až +40 °C

Južne od nás je dokonca ešte teplejšie a teploty dnes vyskočili poriadne vysoko. V rumunskom Temešvári dnes ortuť teplomera vystúpila až na +38,6 °C a aj v Srbskej Vojvodine dnes teploty vystúpili nad +38 °C.

Búrky môžu byť aj dnes nebezpečné, hlavne vo východnej polovici nášho územia. Ďalšia vlna búrok už štartuje a znova k večeru budú silnejšie. Aktuálny vývoj búrok môžete sledovať tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
16 °C / 5 °C
Viera
Zajtra
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd