Juhovýchodné Slovensko zasiahol poriadny LEJAK, týmto častiam hrozia POVODNE

Juhovýchodné Slovensko zasiahol poriadny LEJAK, týmto častiam hrozia POVODNE
Ema Bazhaykin

Východ Slovenska posledné hodiny sužujú silné búrky s intenzívnym dažďom, pre ktorý hrozia v niektorých obciach prívalové povodne.

Prvé búrky zasiahli Slovensko dnes krátko popoludní, odvtedy intenzívne sužujú stred aj východ Slovenska intenzívnou bleskovou aktivitou, lokálnym krupobitím, no predovšetkým silnými lejakmi, ktoré ešte môžu spôsobiť veľké škody.

Od poludnia zaznamenali detektory bleskov na našom území už 14 454 bleskových výbojov. Krupobitie už úradovalo v Detve či Žiarskej kotline.

Najväčšie nebezpečenstvo však hrozí juhovýchodu Slovenska, kde zrážkomery zaznamenali vysoký úhrn zrážok a bol dokonca vydaný 3. stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami.

 

Týmto obciam hrozí zatopenie

Dnešné búrky sú sprevádzané prívalovými zrážkami aj krúpami, vydaný je pre niektoré oblasti až 3. stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami, ktorý by mal platiť do večerných hodín.

V najväčšom ohrození sú okres Gelnica, Prešov a Košice okolie – Bodva a Hornád.

Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom PA. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov. 

 

Zrážkomerné stanice na Hornáde v obci Švedlári (okolie Košíc) namerali v priebehu 2 hodín až 56,4 mm zrážok, v obci Ždaňa dokonca 57,8 mm zrážok v priebehu poslednej hodiny.

V prípade, že sa stanete svedkami nebezpečných sprievodných javov dnešných búrok, neváhajte sa s nami podeliť cez náš WhatsApp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd