Juh Európy zasiahli intenzívne búrky. V Taliansku preverujú možné tornádo

Dominik Cenkner

Piatkové popoludnie a večer sa na Slovensku nesie v pokojnom duchu, v súvislosti s počasím. Iná situácia panuje v štátoch, ktoré ležia južnejšie od nás.

Viaceré krajiny na juhu Európy dnes zasiahli početné búrky. Na niektorých miestach boli sprevádzané aj intenzívnejšími prejavmi. 

Tie sa vyskytli napr. v talianskom regióne Marche, v okolí mesta Pesaro, ktoré leží juhovýchodne od San Marína. Počas búrky tam popri prívalových zrážkach začali padať aj krúpy, čo spôsobilo bleskové povodne. 

Hasiči majú v súvislosti s počasím plné ruky práce. Zasahujú pri hlásených zosuvoch pôdy či menších záplavách, napr. garáží či pivníc. 

Krupobitie v Talianskom meste Pesaro, zdroj: Maria Pia Scarponi
Krupobitie v Talianskom meste Pesaro, zdroj: Maria Pia Scarponi

V Taliansku zrejme zosadlo aj tornádo 

Situáciu sa snaží promptne riešiť aj starosta Matteo Ricci, ktorý na svojej sociálnej sieti zverejňuje aktuálne informácie. Podľa neho neboli hlásené vážnejšie zranenia či obetiach na životoch. 

„Čoraz častejšie sme svedkami tropických javov. Obávam sa, že klimatické zmeny sú rýchlejšie, ako si predstavujeme,“ uviedol Ricci.

Okrem krupobitia a prívalových zrážok talianski meteorológovia preverujú aj možné tornádo. To malo zosadnúť v Toskánsku, pri meste Grosseto. 

Internetom koluje záber, na ktorom je vidieť trombu so skutočne dlhým lievikom, ktorý sa mohol dotknúť zeme. Či sa tak naozaj stalo sa teraz preveruje.

Možné tornádo pri meste Grosseto, zdroj: Fabio Pompili
Možné tornádo pri meste Grosseto, zdroj: Fabio Pompili

Pripomeňme, že Taliansko je v posledných dňoch ťažko skúšané počasím. Sever krajiny zasiahli intenzívne zrážky, ktoré viedli k povodniam a zosuvom pôdy. Škody sa vyčísľujú v miliónoch eur. 

Búrlivo bolo aj v ďalších európskych krajinách

Búrky dnes popoludní a večer zasiahli aj mnohé ďalšie európske štáty. Pásmo búrok sa v podstate tiahlo od západného pobrežia Francúzska až po východ Srbska. 

Zopár búrok zaznamenali aj v susednej Českej republike, ale tiež v Nemecku či Holandsku. U nás sme búrky naposledy zaznamenali v nedeľu 7. mája. Najbližšie sa očakávajú až o pár dní. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd