Juh Európy sužujú masívne požiare. V Portugalsku si vyžiadali už 7 obetí

Juh Európy sužujú masívne požiare. V Portugalsku si vyžiadali už 7 obetí
Ema Bazhaykin

Povodne, ktoré začali bičovať našu oblasť minulý týždeň, sa konečne začínajú upokojovať. Na juhozápade Európy však čelia úplne opačnému problému. Portugalsko bojuje s masívnymi požiarmi, ktoré sa nedarí uhasiť. 

Približne 5000 hasičov sa snaží uhasiť viac ako 100 požiarov ničiacich lesy na severe Portugalska, ktoré si už vyžiadali smrť najmenej 7 ľudí a evakuáciu mnohých obyvateľov. 

Medzi obeťami je aj osoba, ktorá zomrela na popáleniny a ďalšia na zástavu srdca. Jednou z najviac postihnutých oblastí je okres Aveiro, kde o život prišiel aj hasič počas služby.

Počet obetí dnes stúpol

Ďalší traja požiarnici dnes zahynuli potom, ako ich vozidlo zasiahol lesný požiar, čím sa celkový počet obetí zvýšil na sedem, oznámili záchranné zložky.

 

„Ľutujeme smrť troch hasičov,“ dvoch žien a muža, ktorých plamene uväznili pri hasení požiaru neďaleko Nelasu v regióne Viseu, uviedol na tlačovke veliteľ národného tímu civilnej ochrany André Fernandes. 

Portugalské úrady predĺžili výstrahu pred požiarmi do štvrtka, keďže v postihnutých oblastiach sa neočakáva dážď.

Európska únia posiela do Portugalska protipožiarne lietadlá

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že zmobilizovala osem protipožiarnych lietadiel, ktoré pomôžu Portugalsku hasiť silné lesné požiare v severnej časti krajiny. Informuje o tom spravodajca TASR.

K vyslaniu lietadiel dôjde po portugalskej aktivácii Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany (rescEU). Skupinu ôsmych protipožiarnych lietadiel tvoria dve zo Španielska, dve z Talianska, dve z Francúzska a dve z Grécka.

 

Ide už o druhý prípad cez toto leto, keď Portugalsko aktivovalo mechanizmus rescEU kvôli lesným požiarom. Lietadlá ako súčasť flotily rescEU a Európskeho rezervného fondu civilnej ochrany finančne podporuje Európska komisia.

„Naša rýchla reakcia s ôsmymi hasičskými lietadlami zo štyroch členských štátov podčiarkuje silu európskej spolupráce v čase krízy. Nepretržite pracujeme na zabezpečení aby sa potrebná podpora dostala k tým, ktorí bojujú s požiarmi v teréne,“ vysvetlil eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Koordinačné centrum EK pre núdzové reakcie (ERCC), ktoré je v nepretržitej prevádzke, vyslalo svojho styčného dôstojníka, ktorý podporí komunikáciu portugalských orgánov s EÚ.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd