Jeseň sa TERAZ pripomenie. Teploty výrazne spadnú a prídu aj MRAZY. Čakajte ich v týchto oblastiach

Jeseň sa TERAZ pripomenie. Teploty výrazne spadnú a prídu aj MRAZY. Čakajte ich v týchto oblastiach
Peter Minárik

Počas noci sa počasie v našej oblasti začalo meniť. Od severu cez naše územie postupuje studený front, ktorý so sebou nesie zrážky, no predovšetkým veľmi výrazné ochladenie, ktoré zrazí teploty poriadne nadol. Pozitívnou správou je to, že len dočasne.

V kalendári máme pokročilý október a teploty sa ešte včera na našom území pohybovali na hodnotách, ktoré nie sú na súčasnú ročnú dobu bežné. Na západe Slovenska sa dokonca dostávali k hranici +25 °C a atakovali tak hranicu charakteristickú pre letný deň.

Pre mnohých prekvapením je možno správa, že budúci týždeň sa očakáva ďalšia vlna teplého vzduchu a je vysoká pravdepodobnosť, že letné teploty sa vrátia. O tom však až v závere článku.

Pred tým nás čaká výrazné ochladenie, ktoré dnes pocítime na celom území a toto ochladenie vyvrcholí v noci a zajtra. Najbližšie hodiny môžu priniesť mrazy a dokonca aj snehové vločky.

Hrozia nám mrazy

Počas uplynulej noci začal cez naše územie postupovať studený front. Ten prináša najmä na severné Slovensko zrážky a tie sa budú vyskytovať aj počas dňa. Nemalo by sa však jednať o výraznejšie zrážky. Zrážkové úhrny sa budú pohybovať do pár milimetrov.

Čo je však oveľa podstatnejšie je príliv chladného vzduchu, ktorý k nám za týmto studeným frontom začal prúdiť. Pôvod má tento studený vzduch v Arktíde a nad naše územie bude prúdiť až do zajtrajšieho večera. Práve tento studený vzduch bude mať za následok výrazný prepad teplôt.

V priebehu dnešného dňa sa teploty nedostanú nad hranicu +20 °C. Pocit chladu ešte zvýrazní silný severák. Vietor však začne vo večerných hodinách slabnúť a od západu sa začne nad našu oblasť nasúvať výbežok vyššieho tlaku. Oblačnosť sa tak začne zmenšovať a pri vyjasnení začnú teploty klesať.

Do rána na našom území poklesnú teploty na +8 až 0 °C. V dolinách a v kotlinách však očakávajte aj slabý mráz! Pozor si však dajte aj v nížinách. Nemusí tu síce mrznúť, avšak v prízemnej vrstve bude oveľa chladnejšie a tu môžu teploty taktiež klesnúť pod nulu.

V pondelok ďalšie zrážky a aj snehové vločky

Zajtra sa po pokojnej noci začne počasie na našom území opäť kaziť. Cez naše územie bude postupovať brázda nižšieho tlaku vzduchu a naše územie čakajú ďalšie zrážky.

Keďže sa budeme stále nachádzať v studenom vzduchu, tak v Tatrách, zhruba od nadmorskej výšky 2000 m n.m. sa môže vyskytnúť aj sneženie.

Nasledovať bude prudké oteplenie

To, čo nás čaká v nasledujúcich dňoch možno prekvapí. Črtá sa totiž veľmi výrazné oteplenie, ktoré doslova vystrelí teploty smerom nahor.

Situácia je ešte pomerne nejednoznačná, no ak by sa aktuálne predpovede naplnili, tak od utorka začne do našej oblasti prúdiť veľmi teplý vzduch.

Ten by sa mal do našej oblasti dostávať po zadnej strane tlakovej výše so stredom nad Balkánom. Nielenže nás čaká slnečné, ale aj veľmi teplé počasie. To by malo byť na súčasnú ročnú dobu doslova extrémne.

Teploty sa dostanú na viacerých miestach nášho územia nad hranicu +20 °C a v najteplejších regiónoch Slovenska by vo štvrtok mohlo byť dokonca až okolo +26 °C. Predpoveď na tieto dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd