Jeseň je pred dverami, ale predpoveď sľubuje pre Slovensko extrémne počasie

Jeseň je pred dverami, ale predpoveď sľubuje pre Slovensko extrémne počasie
Peter Minárik

Jeseň sa blíži a leto končí už o pár dní, no predpoveď počasia nateraz zmenu nesľubuje. Predpoveď počasia poteší milovníkov teplého počasia, no nepoteší záhradkárov a farmárov. Čo nás teda čaká?

Počasie už niekoľko dní na našom území ovplyvňuje rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá má svoj stred nad Ruskom a tiahne sa naprieč východnou Európou, Balkánom až nad severnú Afriku. Táto tlaková výš je natoľko mohutná, že blokuje príchod a postup frontálnych systémov od západu cez naše územie.

Jeden taký studený front, ktorý bol ešte včera výrazný a priniesol do západnej Európy a Nemecka intenzívne búrky teraz táto tlaková výš blokuje. Nad Českom a nad Rakúskom celkom výrazne prší, no my zostaneme pred frontom a počasie u nás tento front vo výraznej miere neovplyvní.

Nadchádzajúce dni sa opäť zvýrazní vplyv tlakovej výše, ktorá na Slovensko prinesie relatívne stabilné a predovšetkým veľmi teplé počasie.

 
 

Záver leta teplý, ale s búrkami

Leto má pred sebou posledný týždeň a počnúc budúcu nedeľu štartuje na našom území jesenné počasie. Záver leta skutočne aj letný bude. Do našej oblasti bude aj naďalej prúdiť veľmi teplý vzduch od juhu, ktorý bude dvíhať teploty na Slovensku vysoko nad +30 °C.

Budúci týždeň sa dočkáme len slabších prehánok, či búrok. Najvýraznejšie búrky nás predbežne čakajú v utorok, ale o nič zásadné nepôjde. Vplyv tlakovej výše bude výrazný a pred nami je letný týždeň.

Ako taká zmena by mala prísť skutočne s príchodom jesene, ale zmena bude doslova smiešna.

 

Začiatok jesene prinesie nezvyčajné teploty

Prvý septembrový týždeň prinesie opäť veľmi teplé počasie. O žiadny nástup jesene nepôjde a pocítime ho len v kalendári. Slovensko čaká aj naďalej veľmi teplé počasie, pri ktorom pôjdu teploty aj nad hranicu +30 °C a taktiež bude veľmi sucho.

Očakáva sa síce viac búrok, ale tie zvyčajne veľa vlahy, ktorá by naviac bola plošná neprinesú.

Dnes všetko naznačuje tomu, že zrejme až do polovice septembra rozhodne s výrazným ochladením netreba počítať. Ilustrovať to môžeme na aktuálnom ansámbly teploty v Bratislave. Všimnite si doslova odskočenú, červenú, hrubú čiaru. To je priemerná teplota vzduchovej hmoty v danú dobu v hladine 850 hPa (cca 1500 m n.m.). Ostatné čiary sú jednotlivé behy numerických modelov.

vývoj teploty vzduchovej hmoty
vývoj teploty vzduchovej hmoty

Ako vidieť, tak všetky behy sú výrazne nad červenou líniou, teda nad priemernou teplotou vzduchovej hmoty. Preložené do zjednodušenej reči: Nasledujúce dva týždne bude o zhruba 5 až 10 °C teplejšie ako je bežné a to je skutočne výrazný extrém.

Mesačnú predpoveď deň po dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 8 °C
Ctibor
Zajtra
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
13 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
18 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
19 °C / 3 °C
Olympia
Streda
Prehánky
23 °C / 5 °C
Eugénia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd