JESEŇ bude veľmi teplá. Začne to poriadnym extrémom

JESEŇ bude veľmi teplá. Začne to poriadnym extrémom
Peter Minárik

Tohtoročná jeseň by mala byť podľa aktuálnych klimatologických vyhliadok veľmi teplá. Začiatok meteorologickej jesene však prinesie doslova extrém, ktorý sme na Slovensku dlho nemali.

Už niekoľko dní zažíva Slovensko veľmi teplé a zároveň aj suché počasie, pri ktorom sa teploty dostávajú až cez hranicu +30 °C. Tropické teploty sú pomerne bežné, no nie sú bežné, v prípade ak sa vyskytujú súvisle obdobie a dokonca sa preťahujú až do jesene.

A presne to nás čaká. Predpoveď a aj vyhliadka počasia naznačujú, že Slovensko sa tak skoro tropických teplôt nezbaví a tohtoročná jeseň by mala byť mimoriadne teplá. Začiatok meteorologickej jesene, pritom bude extrémne teplý.

Jeseň začne extrémom

V dôsledku prílivu veľmi teplého vzduchu od juhu zažívame na našom území suché a veľmi teplé počasie s teplotami až do +35 °C.

Podľa aktuálnych predpovedí to vyzerá tak, že aktuálna šnúra horúčav, ktorá každý deň prináša na Slovensko maximálne teploty až nad +30 °C zotrvá až do 10. septembra.

 
 

Takéto teploty na začiatok meteorologickej jesene, ktorá oficiálne začína v nedeľu sú nezvyčajné, ba až extrémne.

Takmer celú Európu čaká veľmi teplý začiatok septembra, pričom najteplejšie bude na našom území. Ako vidieť na mape, tak priemerná teplota počas prvého septembrového týždňa by mala byť na našom území až o 10 °C vyššia ako je bežné.

očakávaná teplotná odchýlka
očakávaná teplotná odchýlka

Okrem vysokých teplôt, nás čaká aj suché počasie. V porovnaní s dlhodobým priemerom prinesie začiatok septembra až o 60 % menej zrážok ako je bežné.

očakávané anomálie zrážok
očakávané anomálie zrážok

Teplá jeseň bude pokračovať

Aj v priebehu nadchádzajúcich týždňov sa na našom území očakáva veľa oblačnosti a málo zrážok. Obdobie od 9. septembra do 23. septembra prinesie počasie s priemernou teplotou až o 3 °C vyššou.

V porovnaní so začiatkom septembra je to výrazný rozdiel. Extrémne teplotné anomálie nás už nečakajú, no teploty budú stále nadpriemerne vysoké.

 

Koniec septembra by mal byť chladnejší, no rozhodne nás nejaká zima nečaká. Priemerná teplota bude o zhruba 1 °C vyššia ako je bežné na koniec mesiaca.

Vyhliadka na október naznačuje, že aj naďalej bude teplotne nadpriemerné počasie. Priemerná októbrová teplota by mala byť až o 3 °C vyššia ako je bežné.

Čakajú sa dažde aj búrky

Pozitívna správa však prichádza pre poľnohospodárov. Jeseň by síce mala byť teplá, ale zrážok bude od 10. septembra čoraz viac a všetky týždne až do konca októbra, by mali byť z hľadiska zrážok priemerné.

V období medzi 10. až 25. septembrom to vyzerá na upršané počasie. Priemerne by mohlo na Slovensku spadnúť až o 30 - 50 % viac zrážok ako je bežné.

Počasie naznačuje, že v tomto období nás čakajú početné búrky a dažde, ktorý by mali prichádzať od Stredomoria a od Jadranu, kde začne dochádzať k výraznejšiemu odparovaniu vody, čo sa prejaví zvýšenou vlhkosťou aj v atmosfére. Mesačnú predpoveď počasia deň po dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 3 °C
Ľudomil
Zajtra
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd