Jedovatý pavúk Nosferatu sa usadil v našej oblasti. Čo sa stane, ak vás uhryzne?

Jedovatý pavúk Nosferatu sa usadil v našej oblasti. Čo sa stane, ak vás uhryzne?
Ema Bazhaykin

Tomuto pomerne veľkému pavúkovi so strašidelným výzorom, ktorý pochádza zo Stredomoria, sa začína v strednej Európe páčiť čoraz viac. Predstavuje pre človeka nebezpečenstvo?

Pavúka Nosferatu bolo doposiaľ možné vidieť takmer všade v Nemecku. Pavúkovec, ktorý sa prirodzene vyskytuje iba v Stredomorí, sa však v dôsledku klimatických zmien a turizmu udomácnil už aj u našich susedov v Poľsku či Česku.

Pavúk Nosferatu vďačí za svoj názov charakteristickým vzorom na tele, ktoré pripomína postavu rovnomenného upíra z nemého filmu z roku 1922. Zoropsis spinimana bol prvýkrát spozorovaný v Nemecku v roku 2005.

V súčasnosti – podľa nemeckého zväzu na ochranu prírody (NABU) – sa mladé i dospelé jedince vyskytujú po celej krajine.

 

 

 

Jeden z najväčších pavúkov obľubuje teplé ľudské príbytky

Pavúkovec vie vydesiť nielen svojím vzhľadom, ale aj veľkosťou. Jeho telo meria asi dva centimetre, rozpätie nôh môže byť až šesť centimetrov. Ako poznamenáva nemecký web Deutsche Welle, Nosferatu je v súčasnosti jedným z najväčších pavúkov v tejto krajine.

Dôvodom rozšírenia pavúka v Nemecku je podľa odborníkov rozvoj turizmu a stúpanie maximálnych teplôt. Nosferatu má rád teplo, preto ho v zime často nájdete v garážach a bytoch.

Tento pavúk netká pavučiny, na svoju korisť nehybne čaká a vo vhodnom momente zaútočí. Živí sa muchami, molami a inými pavúkmi.

 

NABU uvádza, že doteraz dostalo asi 35 000 správ od 20 000 ľudí týkajúcich sa Nosferatu. Podľa národných médií sú pavúky obzvlášť hojné v údolí Rýna.

Je pre človeka nebezpečný?

Aj keď je jeho uhryznutie bolestivé, pre človeka je jed väčšinou neškodný. Problémy môže spôsobiť iba alergikom. 

Útok navyše nie je veľmi pravdepodobný, Zoropsis spinimana sa snaží pred človekom utiecť. Nebezpečný môže byť v prípade zahnania do kúta.
Allianz

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd