Jedenásť členov rodiny sa otrávilo hubami. Na toto si dávajte pozor

Jedenásť členov rodiny sa otrávilo hubami. Na toto si dávajte pozor
Veronika Sádovská

Jedenásť členov rodiny - vrátane ročného dieťaťa - hospitalizovali v meste Pennsylvánia po tom, čo zjedli toxické huby, ktoré jeden z nich našiel v lese. Na čo si na hubačke dávať pozor?

Pri zbere húb sa oplatí pamätať na určité pravidlá, ktoré nám umožnia vrátiť sa domov bezpečne s košíkom chutných lesných pokladov, ak nechceme skončiť ako táto rodina, ktorú museli ratovať lekári.

Daždivé počasie konečne praje aj hubám a mnohí si už prišli na svoje. Pri hubačke sa však treba riadiť pár jednoduchými pravidlami, aby ste sa z nej vrátili či prišli s tými správnymi hubami.

 

Jedenásť ľudí sa otrávilo

Člen amišskej rodiny z Peach Bottom Township v juhovýchodnej Pensylvánii povedal úradom, že rodina ochorela v piatok večer po zjedení „divých“ húb, ktoré jeden z nich „našiel v lese a priniesol domov na večeru".

Člen rodiny, ktorý incident nahlásil, prešiel asi pol míle (necelý kilometer) k telefónnemu automatu, aby zavolal na číslo 911, pretože v tejto komunite nemajú telefóny, povedal Gregory Fantom, hovorca Delta - Dobrovoľný hasičský zbor v Cardiffe. Dodal, že týchto 11 osôb boli muž, žena a ich deväť detí. Sú vo veku od 1 do 39 rokov.

Podľa Národnej lekárskej komory USA, najväčšej lekárskej komory na svete, je nesprávna identifikácia druhov jednou z hlavných príčin otravy hubami. V Spojených štátoch sa ročne skonzumuje približne šesťtisíc toxických húb, z toho viac ako polovicu deti mladšie ako šesť rokov. Všetkých ich ošetrili a nakoniec po zlepšení stavu prepustili domov.

 

Stačí dodržať pár pravidiel

Prvé a najdôležitejšie pravidlo znie, že ak si nie sme na 100 % istí danou hubou, nezbierame ju. Je to pre nás oveľa bezpečnejšie. Mnohé jedlé huby majú svoje náprotivky, ktoré sú im veľmi podobné a v tom lepšom prípade sú "len" nejedlé. Stačí len jeden iný znak (ako iný tvar klobúka či prstenec okolo hlúbika) a môže ísť o jedovatú hubu.

Nie je hanbou používať pri hubačke aj atlas či aplikáciu na identifikáciu huby. Začínajúcim hubárom sa odporúča zbierať hlavne hríby. Ak sa doma po zjedení jedla z húb nebudete cítiť dobre, objaví sa zvracanie, hnačka či iné ťažkosti, je na mieste okamžite vyhľadať lekára a neriešiť túto situáciu domácou lekárničkou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
14 °C / 1 °C
Boris
Zajtra
Jasno
15 °C / 0 °C
Terézia
Streda
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Štvrtok
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd