Jeden obrázok povie viac než tisíc slov. Toto jazero bolo pred rokom plné vody

Jeden obrázok povie viac než tisíc slov. Toto jazero bolo pred rokom plné vody
Veronika Sádovská

Extrémne horúčavy a sucho si už vyberá svoju daň a toto jazero je toho priamym dôkazom. Pred rokom v ňom bolo ešte dostatok vody, teraz už takmer úplne vyschlo.

Dve fotografie toho istého jazera s rozdielom len jedného roka sú šokujúce a povedia viac o zmene klímy ako tisíc ďalších slov. Jazero Fanaco na Sicílii ešte pred rokom oplývalo vodou. Je veľmi dôležité či už pre farmárov, ale aj dobytok a divé zvieratá.

Teraz však k nemu prichádzajú vysmädnuté zvieratá a roľníci musia hľadať iné zdroje na polievanie zasadených plodín. Sicíliou otriasa extrémne sucho a zároveň aj požiare. Situácia je kritická.

 

Dlhotrvajúci dážď je v nedohľadne

Denne odvážajú mŕtve zvieratá z okolia jazera do kafilérie a polia, ktoré obrábajú farmári sú čoraz suchšie. Toto jazero je ale dôležité aj z hľadiska cestovného ruchu a čochvíľa už nebude kam cestovať.

Ide doslova o preteky s časom a situácia sa v najbližších dňoch vôbec nezlepší. Podľa predpovedí potrebný dážď je v nedohľadne a potrebné by bolo, aby pršalo aspoň niekoľko dní. Samozrejme, silný lejak či búrky by mohli situáciu ešte zhoršiť.

Dôsledky sucha na Sicílii

Podľa ISPRA, talianskej agentúry pre životné prostredie, lesné požiare zachvátili v minulom roku viac ako 51 000 hektárov a tento rok už bolo na tomto ostrove už niekoľko aj rozsiahlych požiarov.

Hasičské lietadlá často zbierajú vodu z jazier na boj proti požiarom vo vnútrozemí, ale hladina vody klesla natoľko, že sú nútené zbierať vodu z mora.

 

Sicília je kľúčovou zastávkou pre vtáky migrujúce medzi Afrikou a Európou. Jazero Pozzillo sa stalo symbolom tohto extrémneho sucha. Kedysi obľúbené miesto pre pelikány pojme 150 miliónov metrov kubických vody, ale v súčasnosti má iba 3,8 milióna. Neďaleké jazero Pergusa, ktoré je súčasťou chráneného geoparku UNESCO, takisto už takmer zmizlo.

Pomôcť by mohli čističky odpadových vôd. Vyčistená odpadová voda by sa používala na zavlažovanie, avšak stav týchto čističiek je hrozivý. Podľa agentúry na ochranu životného prostredia Arpa Sicilia má región 463 čističiek vody, ale iba 388 je aktívnych a iba 20 % má v súčasnosti licenciu na prevádzku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd