Je vám teplo? Bude vám ešte teplejšie. Môže byť tak teplo, ako ešte nebolo

Je vám teplo? Bude vám ešte teplejšie. Môže byť tak teplo, ako ešte nebolo
Peter Minárik

Slovensko čaká v nadchádzajúcich dňoch šnúra veľmi teplého a suchého počasia. Ak vám je už teraz teplo, tak vedzte, že bude ešte teplejšie. Teploty zároveň môžu atakovať rekordné hodnoty.

Tohtoročné leto láme teplotné rekordy v počte tropických dní. Síce sme boli od historicky najvyššie zaznamenanej teploty na Slovensku - 40,3 °C pomerne ďaleko, no teploty po niekoľko dní dokonca presahovali hranicu +35 °C, čo zasa pre naše podnebie také bežné nie je.

O chvíľu nám končí obdobie meteorologického leta a v nedeľu začína meteorologická jeseň, ale počasie sa doslova zblázni. Pred nami je rekordná vlna horúčav. Zaznamenáme zrejme najsúvislejšie obdobie s tropickými dňami počas tohto roka a mimoriadne teplé počasie by malo na Slovensku pokračovať minimálne do konca prvej septembrovej dekády.

Dosahovanie tropických teplôt v septembri také bežné nie je a ešte zriedkavejšie je, ak teploty presiahnu hranicu +35 °C. Presne takéto počasie nám hrozí.

Pred nami je najintenzívnejšia vlna horúčav

Po včerajších búrkach, ktoré boli aj intenzívne štartuje ďalšia vlna horúčav. Tá môže priniesť najsúvislejšiu vlnu tropických teplôt v tomto roku.

Dnešné teploty len o pár desatín neprekročili hranicu +35 °C, no v nadchádzajúcich dňoch by už teploty mali túto teplotu prekonávať. Aj zajtra sa síce ešte ojedinele očakávajú možné búrky a to v rámci hôr, ale ich početnosť bude čoraz menšia.

 
 

Pohľad na ansámbel teploty v hladine 850 hPa, ktorá nám reprezentuje nadmorskú výšku 1500 m n.m., čo nám dáva informáciu o teplote vzduchovej hmoty, ktorá prúdi nad naše územie je doslova alarmujúci.

Až do 10. septembra k nám bude prúdiť rekordne teplý vzduch. V porovnaní s dlhodobým normálom (reprezentuje ho silná, červená čiara) k nám bude prúdiť vzduchová hmota, ktorá bude až o viac ako 10 °C teplejšia. Jednoducho povedané: Prvý septembrový kvartál prinesie počasie, ktoré bude až o 10 °C teplejšie ako je bežné.

ansámble modelu GFS
ansámble modelu GFS
 

Až do zhruba 7. až 8. septembra sa zároveň na našom území neočakávajú výraznejšie búrky, čo výrazne prehĺbi stav sucha na našom území.

Teploty, ktoré sú teda pred nami môžu priniesť také teplé počasie, aké sme ešte na Slovensku v septembri nezaznamenali. Teploty by totiž mohli prekonávať denné rekordy.

Slovensko tak má pred sebou mimoriadne silnú vlnu horúčav, ktorá bude trvať minimálne do 10. septembra, no nie je vylúčené, že potrvá ešte dlhšie. Vyhliadku počasia na ďalšie dni nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 3 °C
Ľudomil
Zajtra
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd