Je to tu! Teploty práve prvýkrát tohto roku prekročili +30 °C

Ema Bazhaykin

Síce o niečo neskôr, ako minulý rok, ale predsa. Po neustálom striedaní teplých a upršaných dní nakoniec až v druhej polovici júna prevýšili teploty na Slovensku +30 °C. 

Júnové počasie si robí, čo chce. Neustále sa striedajú vlny horúčav s daždivými dňami. Zatiaľ čo prvý tropický deň sme očakávali už v prvej polovici júna, nakoniec teploty dosiahli len +30 °C a ďalej už nerástli. To sa udialo až dnes.

Vyzerá to tak, že na Slovensko konečne zavítalo aspoň na týždeň stabilné letné počasie, ktoré nás teší jasnou oblohou a vyššími teplotami. To sa už v druhý deň pracovného týždňa odrazilo aj na teplotách.

Teploty prekročili hranicu tropického dňa

O tropickom dni hovoríme vtedy, keď teplota vystúpi nad +30 °C. A to sa udialo práve dnes v južných oblastiach Slovenska.

 

K 14:00 h dosiahla teplota +30,1 °C v obci Somotor v okrese Trebišov, teplotu +30,3 °C zaznamenali v obci Moravský Svätý Ján, +30,5 °C namerali v Kráľovej pri Senci.

Teploty +30,7 °C až +30,8 °C namerali v Hurbanove, Žihárci a Mochovciach.

Teploty dosiahli +31 °C v Slovenskom Grobe a v Gabčíkove dokonca namerali  +31,1 °C. 

Horúčavy už spôsobujú aj prvé búrky

Teplé letné počasie sa nesie nielen v duchu jasnej oblohy a príjemného vyhrievania na slniečku. Na našom území už začali vznikať aj prvé búrky.

Prvé búrky orografického charakteru vznikli pred 14:00 h v dôsledku tepla najprv na severe Slovenska pri hraniciach s Poľskom, kde doposiaľ udrelo vyše 40 bleskov.

 

Neskôr, krátko po 14:00 h sa k nim pridala aj búrka so slabšou bleskovou aktivitou v okolí Nízkych Tatier.

Očakáva sa, že orografické búrky dnes budú vznikať v priebehu celého dňa. Pre viac info sledujte náš iRADAR>>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Zajtra
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd