JE TO TU: Sneženie už prichádza! Kde očakávať kalamitu, koľko snehu napadne a kde sa predpovede zmenili?

Peter Minárik

Práve v týchto chvíľach sa nad naše územie nasúva rozsiahle zrážkové pole, ktoré súvisí s tlakovou nížou, ktorá sa najbližšie hodiny bude presúvať z Jadranu nad Pobaltie a do našej oblasti prinesie výdatné zrážky, ktoré budú aj snehové. Sneženie bude výdatnejšie a spôsobí snehovú kalamitu. Ako vyzerá situácia z aktuálneho pohľadu?

Počasie sa na Slovensku začína meniť a aktuálne prichádza toľko avizované sneženie. Ako sme však spomínali už v niekoľkých článkoch, tak spočiatku pôjde na viacerých miestach o dážď. Ten sa postupne zmení na sneženie spolu s tým, ako bude do našej oblasti zatekať chladnejší vzduch od severozápadu.

Už v týchto chvíľach prší takmer na celom východnom a južnom Slovensku. Zrážkové pole sa bude postupne rozširovať nad celé naše územie a kvapalné zrážky sa budú meniť na sneh.

Kedy začne snežiť?

Aktuálne sa už sneženie vyskytuje napríklad na Záhorí a sneží aj na viacerých miestach Prešovského kraja. Sneženie veľmi závisí od toho, kam v uplynulých hodinách natiekol chladnejší vzduch. Ešte včera totiž výrazné zrážky priniesol teplý front, za ktorým k nám prenikol teplý vzduch. Tento teplý vzduch začal počas dnešného dňa vytláčať studený vzduch od severu až severozápadu.

Chladný vzduch je už natečený nad Záhorie až k Bratislave. K jeho ďalšiemu prenikaniu nad Podunajskú nížinu bránia zatiaľ Malé Karpaty. Po polnoci by však mal už studený vzduch prenikať aj cez oblasť Malých Karpát nad Podunajskú nížinu.

Studený vzduch je však už natečený aj nad Žilinský kraj, nad Prešovský kraj, s výnimkou východných partií a nad Gemer. Aktuálne práve najvýraznejšie sneží v Prešovskom kraji.

V priebehu noci začne postupne snežiť na ďalších miestach územia a v nedeľu dopoludnia sa už sneženie dostane nad celé naše územie. Na západnom a južnom Slovensku však treba postupne počítať s tým, že zrážky budú ustávať.

Kde hrozí kalamita?

Niekoľko dní avizujeme, že to, ktoré oblasti zasiahne snehová kalamita bude závisieť od presnej trajektórie tlakovej níže. Aj jej nepatrný posun o desiatky kilometrov môže spôsobiť výraznú zmenu počasia. 

Sneženie by podľa najaktuálnejších informácii nemalo byť také kompaktné, ako sa pôvodne očakávalo. Pôvodné predpovede naznačovali, že najviac snehu obdrží sever a severozápad územia, vrátane napríklad Záhoria. Nakoniec však došlo ku zmene a korekcii. Celé zrážkové pole sa odsunie smerom k východu.

Jednoznačne najviac snehu napadne na Spiši, na Gemeri a na Šariši, kde by mohlo pripadnúť až do 50 cm snehu. Dokonca v meste Prešov by mohlo ojedinele napadnúť aj 25 cm. Kalamita je takmer istá v mnohých častiach v západnej polovici Prešovského a Košického kraja. Veľa snehu napadne aj v Žilinskom kraji.

Kalamitná situácia závisí od správania vodičov, ale napríklad aj od typu snehu. Sneh, ktorý bude padať bude najmä spočiatku ťažký a mokrý, čo môže lámať konáre a vetvy stromov a tie následne môžu padať na elektrické vedenia.

Zima nadchádzajúce hodiny zasiahne celé naše územie a nasneží aj v Bratislave aj v Košiciach. Detailnejšie informácie o očakávanej snehovej pokrývke a koľko napadne u vás sa dočítate na ďalšej strane.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd