Je pred nami vrchol LETA aj celej búrkovej sezóny. Toto nás čaká do septembra

Je pred nami vrchol LETA aj celej búrkovej sezóny. Toto nás čaká do septembra
Peter Minárik

Letu zostáva do svojho oficiálneho konca už len niekoľko dní a predpovede naznačujú, že nás čaká nielen vrchol letného počasia, ale aj vrchol búrkovej sezóny. Nástup chladného počasia síce na obzore nie je, ale zároveň už nebude ani tak teplo a búrlivo.

Slovensko zažilo mimoriadne búrlivú sobotu, ktorá priniesla na celé naše územie početné blesky, ktorých udrelo takmer 20 000. V nadchádzajúcich dňoch pritom bude pokračovať toto veľmi búrlivé a zároveň teplé počasie a predpovede naznačujú, že nás po tejto vlne búrok a horúčav čaká ešte jedna vlna a po nej sa začne veľmi pomaly ochladzovať.

Nadchádzajúce dni ešte horúce

Uplynulé dni sme na Slovensku zažívali veľmi horúce počasie, ktoré dostávalo teploty nad hranicu +35 °C. Zaznamenali sme dokonca najteplejší deň roku 2024, kedy v Mužli prekročila teplota až hranicu +38 °C.

Takéto teplé počasie nás už nadchádzajúce dni síce nečaká, ale stále bude teplo. Veľmi teplo by malo byť až do stredy a maximálne denné teploty by sa mali pohybovať na hodnotách okolo +31 až +33 °C.

 
 

Ochladenie sa očakáva v stredu, kedy k nám za studeným frontom prenikne o čosi chladnejší vzduch, no to len dočasne. S blížiacim sa víkendom by sme sa mali dočkať ďalšej vlny horúčav s teplotami do +35 °C.

Predpovede však naznačujú, že toto môže byť pokojne posledná vlna tropických horúčav. Po nej by v závere augusta malo dôjsť k ochladeniu a to sa už bude blížiť september, kde by sme sa podľa dlhodobých vyhliadok modelov síce tiež mohli dočkať teplého počasia, ale tropické horúčavy s teplotami nad +30 °C sú už málo pravdepodobné. Septembrové lúče už nie sú na toľko silné, aby dostatočne prehriali vzduch.

Vrcholí aj búrková sezóna

V najbližších dňoch by zároveň mala vrcholiť aj búrková sezóna. Medzi najbúrlivejšie mesiace patrí z dlhodobého priemeru jún a júl, a august už aj pre skracujúce dni prináša oveľa menej búrok.

Tento rok však počasie ovplyvňuje El Niňo. Tento jav prináša rekordne teplé Stredozemné more, ktoré dosahuje teploty, ktoré sme tu ešte nikdy nezaznamenali a spolu s tým sa naťahuje aj šnúra búrlivých dní.

 

Až do stredy počítajte s početnými búrkami, ktoré sa podobne ako včera budú tvoriť vo veľmi dusnom vzduchu. Ďalšia vlna búrok nás čaká po horúčavách na konci budúceho týždňa a spolu s tropickými horúčavami, by mala vyvrcholiť aj búrková sezóna.

Nebezpečné búrky sa síce môžu objaviť aj v septembri, no ich výskyt je už oveľa menej pravdepodobný a nemali by prinášať také nebezpečné sprievodné javy, akými sme boli svedkami uplynulé týždne.

Pred nami je tak ešte zhruba týždeň veľmi teplého a búrlivého počasia po ktorom by sa malo počasie výraznejšie a dlhodobo stabilizovať. 1. septembra nám oficiálne začína meteorologická jeseň. Vývoj počasia až do konca september si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd