INVÁZIA, aká tu ešte nebola: Naši susedia čelia tisíckam papagájov

Ema Bazhaykin

V tejto krajine by ste inváziu papagájov určite nečakali. Čo je dôvodom premnoženia tohto vtáčieho druhu?

Ak si myslíte, že k premnoženiu papagájov, ktoré si užívajú život na slobode po tom, čo uleteli od svojich majiteľov, môže čoskoro dôjsť v niektorej z južných krajín, budete prekvapení. K invázii sa schyľuje v krajine, v ktorej by ste to asi nečakali.

Na poplach bijú ornitológovia z Poľskej univerzity v Zielenogóre, ktorí v publikácii v PLoS One varovali, že Poľsko bude pravdepodobne čoskoro čeliť invázii papagájov.

Vo svojej výskumnej práci vedci poznamenali, že každý rok možno na uliciach poľských miest a dedín nájsť tisíce papagájov patriacich k najrôznejším druhom. Zdôraznili, že z väčšej časti sú zastúpené vtákmi, ktoré uleteli svojim majiteľom.

 

Pre niektoré druhy je podnebie Poľska ideálne

Vedci tieto údaje získali na základe analýzy skupín na sociálnych sieťach, kde sa hľadajú stratené zvieratá. Podľa ich prepočtov sa počet uniknutých vtákov medzi koncom roka 2018, koncom roka 2019 a niekoľkými mesiacmi roku 2021 odhaduje na takmer 2,7 tisíca papagájov vrátane zástupcov 49 druhov.

Prevažnú väčšinu zo vzorky tvorili korely druhu Nymphicus hollandicus, ktorých bolo okolo tisíc, a andulky druhu Melopsittacus undulatus, ktorých počet sa odhadoval na približne 900 jedincov.

V tejto súvislosti výskumníci varujú, že v Poľsku sa môžu objaviť celé populácie papagájov, ktoré budú pozostávať predovšetkým z druhu známeho ako alexander malý (Psittacula krameri). Vysvetľuje to skutočnosť, že tento konkrétny druh je prispôsobený podnebiu v krajine lepšie, než ostatné. 

Zatiaľ nie je jasné, aké dôsledky môže mať invázia papagájov pre miestne ekosystémy.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Zajtra
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd