Intenzívne búrky zasiahli Prahu. Diaľnica sa zmenila na rieku

Dominik Cenkner

Západne od Slovenska postupuje búrkový systém, ktorý sa pomaly dostáva aj na naše územie. Intenzívne búrky už zasiahli aj Prahu. Vplyvom lejaku, ktorý búrky doprevádzal sa tamojšia diaľnica zmenila v rieku.

Predpovedané búrky, pred ktorými varovali meteorológovia Českého hydrometeorologického ústavu (CHMÚ), prešli Českom pričom sa nevyhli ani Prahe. Vplyvom počasia bola zastavená prevádzka na niekoľkých tratiach, na ktoré popadali stromy. Doprava bola silne obmedzená aj na diaľnici D1, kde sa vytvorila doslova rieka.

Búrka dorazila do Prahy okolo 16. hodiny. Počasie ovplyvnilo prevádzku na koľajniciach aj na cestách, ako napríklad na diaľnici D1. V smere z Prahy na nej zasahovali pražskí hasiči. Informuje o tom web prazsky.denik.cz.

Problémy hlásia aj železnice

České dráhy informovali o prvých prípadoch spojených s búrkou na koľajniciach. Zastavená je prevádzka na tratiach Praha - Vrané nad Vltavou - Čerčany, v úseku Vrané nad Vltavou - Davle, kde spadol strom. A na trati Praha – Vrané nad Vltavou – Dobříš, v úseku Čísovice – Měchenice.

 

Z rovnakého dôvodu bola zastavená prevádzka aj na trati 210 (Praha hl. n. – Čerčany), konkrétne v úseku Čisovice – Měchanice. Predpoklad obnovenia prevádzky je okolo 19. hodiny. ČD ale odporúčajú sledovať aktuálny vývoj.

Výstrahu pred búrkami a vysokými teplotami vydal CHMÚ na celý piatok 12. júla. Búrky sú miestami veľmi silné a nárazy vetra dosahujú až 90 km/ha  úhrny okolo 50 mm. Miestami sa vyskytli aj krúpy.

„Búrky sa budú formovať do línií. Počas noci na sobotu očakávame v Čechách od juhozápadu ďalšiu vlnu zrážok a ojedinele aj búrok, ktoré už budú slabšie,“ dodali českí meteorológovia k výstrahe.

Spadli desiatky mm zrážok

Pri popoludňajších búrkach napršalo na niektorých miestach na Vysočine počas krátkej chvíle aj takmer 30 milimetrov zrážok, vyplýva z údajov Českého hydrometeorologického ústavu. Hasiči museli kvôli odstraňovaniu následkov búrok od 16:00 vychádzať na 50 miest, oznámila o 18:00 za Hasičský záchranný zbor Kraja Vysočina Nikola Pátková. Informuje o tom blesk.cz.

„V obci Krahulčí na Jihlavsku došlo v dôsledku prívalových dažďov k pretečeniu rybníka. Voda postupne zaplavila pivnice, garáže a rodinné domy,“ uviedla za Hasičských záchranný zbor Kraja Vysočina Nikola Pátková. Vodu musia z domov a lagún, ktoré sa vytvorili na cestách, hasiči odčerpávajú aj inde.

Niektoré ulice voda zatopila aj v Telči na Jihlavsku. Niekoľko centimetrov vody natieklo aj do pivnice telčského zámku, povedal jeho kastelán Bohumil Norek. Pod vodou sa kvôli dažďu ocitla ulica 9. mája v juhozápadnej časti Telče a jej okolia, voda sa dostala do domov.

Búrkový systém postupuje na Slovensko

Prvá vlna búrkového systému postupuje cez oblasť Záhoria a búrky prinášajú zosilnenie vetra. Oveľa nebezpečnejšia časť búrkového systému sa blíži k nášmu územiu z Rakúska priamo nad naše hlavné mesto.

Pozor si však musia dať aj obyvatelia južného Slovenska. V Banskobystrickom kraji dochádza k formácii stacionárnych búrok z tepla.

 

Situáciu pozorne sledujeme. Všetky dôležité informácie nájdete v našom LIVE textovom prenose. Stačí kliknúť na tento odkaz >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd