Intenzívne búrky zaplavili Prahu. Podniky a ulice sú plné vody, problémy majú aj vlaky

Veronika Salayová

Kým na Slovensku sa búrky rozbiehajú pomalým tempom, v susedných Čechách už búrky páchajú poriadne škody. Búrky s prívalovými zrážkami vytopili okrem iného aj historické centrum Prahy. 

Na Česko počas popoludnia udreli silné búrky. Kým u nás sú búrky oveľa menej intenzívne, u našich susedov je situácia výrazne horšia.

Dnes okolo 15.30 h dorazila silná búrka sprevádzaná hustým dažďom a nárazmi vetra do Prahy. Dážď zaplavil ulice aj vnútorné priestory a na mnohých miestach zastavil verejnú dopravu, informuje iDnes.cz.

Zaplavené podniky aj výpadky prúdu v centre Prahy

Silný dážď v Prahe zaplavil množstvo podnikov, okrem iného aj pasáž a supermarket Albert na Anjeli. „Ľudia sa schovávajú pred búrkou vo vnútri alebo pod strechou. Do obchodu nikto nesmie, takže celá pasáž je plná,“ popísala z miesta jedna zo zákazníčok.

 


 „Voda tu zaplavila aj stánok s pečivom a je to hotová apokalypsa. Niektorí ľudia si však dážď užívajú a umývajú sa v prúdoch vody,“ dodala pre portál iDnes.cz.

Aj cesta oproti OC Nový Smíchov je plná vody. Kvôli silnému dažďu vypadla elektrina aj v časti pražskej električkovej siete. Prevádzka sa zastavila v oboch smeroch v oblasti Břevnova.

Autobusy na Juliske zase obmedzil strom spadnutý na ceste. Električky neprešli ani po zaplavenom nábreží Kapitána Jaroša, Dlhou triedou a po Čechovom moste. Voda natiekla aj do vestibulu stanice metra A Můstek uprostred Václavského námestia. Vchod bol dočasne uzavretý. 

Problémy aj v železničnej doprave

Problémy sú aj v stredných Čechách. V Zbraslavi narazil osobný vlak do zosutého kamenia a zeminy, a premávka na trati v smere na Vrané nad Vltavou bola zastavená.

Hasiči evakuovali z vlaku cestujúcich. „Udalosť je bez zranení a vykoľajenia,“ uviedla Správa železníc na sieti X. Prevádzka je v dôsledku záplav prerušená aj v smere Staňkov – Domažlice.

 

Českí meteorológovia  upozorňujú, že „búrky sú a budú veľmi chaotické, s premenlivou intenzitou a väčšinou krátkou životnosťou.“ Búrky budú ustávať pozvoľna vo večerných a neskorých večerných hodinách, rovnako ako aj na Slovensku. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Zajtra
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd