HYPOTÉZA: Čo by sa stalo, ak by taliansky SUPERVULKÁN naozaj vybuchol?

HYPOTÉZA: Čo by sa stalo, ak by taliansky SUPERVULKÁN naozaj vybuchol?
Veronika Salayová

Taliansky supervulkán Flegrejské polia je už niekoľko dlhých týždňov nepokojný a prebieha pod ním slabší seizmický roj. Podľa vulkanológov sa tento supervulkán pomaly prebúdza. 

Talianske sopky v týchto dňoch dávajú o sebe vo veľkom vedieť. Aktuálne prebieha erupcia sopky Stromboli aj Etny. Okrem toho je už niekoľko týždňov až mesiacov nepokojný aj supervulkám Fregrejské polia pri Neapole

Vulkanológovia sa zhodujú, že tento nebezpečný supervulkán sa veľmi pomaly prebúdza, no náhla erupcia určite nateraz nehrozí, takže si môžeme všetci vydýchnuť. Presný čas je náročné odhadnúť, ale k erupcii by malo dôjsť až o niekoľko stoviek rokov.  

Náhla erupcia supervulkánu v Európe teraz nehrozí

Pod Fregrejskými poliami prebieha tzv. bradyseizmu. Tento výraz pochádza z gréčtiny („pomalý pohyb“) a opisuje slabé zemetrasenia, pri ktorom sa zem dvíha, ale môže opäť aj klesnúť. 

 

Tento jav nie je pre obyvateľov tohto regiónu cudzí: medzi rokmi 1982 a 1984 došlo v talianskom meste Pozzuoli, ktoré leží uprostred Flegrejských polí, k pohybom zeme o viac ako 1,5 metra. Tento zdvih zeme naznačuje pohyb a presun magmy pod povrchom zeme. 

Posledná erupcia supervulkánu sa datuje do roku 1538, no vulkán bol za posledných 70 rokov veľmi turbulentný. Podľa odborníkov boli v tomto období namerané desaťtisíce menších zemetrasení a pobrežné mesto Pozzuoli pri Neapole sa zdvihlo celkovo o takmer 4 metre.

Táto erupcia však bola slabá oproti tomu, čo by sa stalo v prípade supererupcie. Podľa Národného historického múzea bola posledná supererupcia  približne pre 26 500 rokmi, kedy vybuchol novozélandský supervulkán Taupo. 

Čo by sa stalo, ak by supervulkán vybuchol?

Ak by teraz došlo k nečakanej supererupcii tejto talianskej sopky, dôsledky by boli pre Európy priam devastačné. Pravdepodobne by pri erupcii zomreli milióny ľudí, najmä v Taliansku. Emisie popola by po pár dňoch zabili ďalšie milióny ľudí naprieč Európou a Afrikou. Okrem vzduchu by bola kontaminovaná aj voda a jedlo. 

 

Následne by došlo k rapídnemu zníženiu globálnych teplôt v nasledujúcom roku, ktoré viedli k ešte väčšiemu hladomoru v mnohých oblastiach Európy. Populácia nielen v Európe, ale aj na celom svete by sa scvrkla na veľmi malé číslo. 

Došlo by k tzv. sopečnej zime a globálna klíma by sa úplne zmenila. Svet by už rozhodne nebol taký, ako ho poznáme teraz. Vzduch by bol štipľavý plný síry, žiadna čistá voda či jedlo a takmer žiadne slnko. Takéto podmienky by prežil len málokto...

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd