Hurikán sa približuje k Európe a predpoveď sa zhoršila. Na západe to bude zlé

Peter Minárik

Hurikán KIRK, ktorý sa blíži k Európe dorazí v stredu a podľa aktuálnych prognóz prinesie horšie počasie, aké sa pôvodne očakávalo. Na západe to môže byť veľmi zlé a zvyšky hurikánu môžu páchať aj materiálne škody.

Nad Atlantickým oceánom sa nachádza pomerne významný hurikán KIRK 4. kategórie. Ide o pomerne silný hurikán, no nachádza sa nad vodami, mimo obývaných oblastí a ostrovov. Hurikán by mal všetky ostrovy obísť a prvé škody, by mal páchať až na pobreží Európy, kde dorazí v stredu. Nebezpečný bude predovšetkým silný, nárazový vietor, ktorý sa priženie na pobrežie Francúzska a Španielska a následne bude postupovať cez západnú Európu.

Hurikán sa približuje

Najbližšie dva dni sa nielen u nás, ale prakticky v celej Európe očakáva relatívne pokojné počasie. K zmene by malo dôjsť až v priebehu stredy, kedy sa zvyšky hurikánu priblížia k Európe.

Na pobrežie Európy už nedorazí hurikán ani 1. kategórie. Vody Atlantiku sú totiž pri Európe chladné a nad chladnejšími vodami bude hurikán veľmi prudko slabnúť a degradovať sa.

Z hurikánu sa stane post-tropická tlaková níž, ktorá sa preženie severným Španielskom do Francúzska a postupovať bude smerom k Nemecku.

očakávaná trasa hurikánu
očakávaná trasa hurikánu, zdroj: NOAA
 

Napriek tomu, že už nepôjde o hurikán, ale o post-tropickú tlakovú níž, tak prejavy budú veľmi silné. Tlaková níž, ktorá sa dostane nad Európu bude totiž hlboká. Tlak v strede tlakovej níže poklesne až pod 970 hPa, čo prinesie mimoriadne veterné počasie.

Na západe Európy to bude zlé

Najhoršie počasie čaká západnú Európu. Už v stredu začne na severe Španielska intenzívne fúkať s nárazmi cez 120 km/h. Poryvy vetra by na horách severného Španielska mohli dosiahnuť rýchlosť až okolo 150 km/h.

V noci na štvrtok sa zvyšky hurikánu dostanú do západného Francúzska, kde to môže byť veľmi zlé. Predpovede počasia naznačujú výrazné zhoršenie situácie. Na západe Francúzska by totiž aj v nižších polohách mohli nárazy vetra atakovať rýchlosť až 150 km/h, čo by mohlo spôsobovať výrazné materiálne škody.

 

Počasie sa zhorší aj v Nemecku a to predovšetkým na západe krajiny. Poryvy vetra by tu mohli presahovať rýchlosť až 100 km/h aj v mestách ako Dortmund.

očakávané poryvy vetra v Dortmunde
očakávané poryvy vetra v Dortmunde, foto: Kachelmannwetter

Od štvrtka začne fúkať aj v Čechách a postupne aj na Slovensku. Poryvy vetra by však u nás mali byť slabšie a v nižších polohách sa budú pohybovať maximálne do 75 km/h. Na našom území to také nebezpečné nebude, ale v západnej Európe treba počítať s veľmi nebezpečným počasím.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd