Hurikán najvyššej kategórie vyčíňa v Atlantiku. Zrovnal so zemou celé ostrovy. Teraz smeruje k Jamajke

Hurikán najvyššej kategórie vyčíňa v Atlantiku. Zrovnal so zemou celé ostrovy. Teraz smeruje k Jamajke
Zuzana Macháčová

Hurikán Beryl sa stal hurikánom 5. kategórie. Ide o najskorší taký silný prvok v histórii v Atlantiku, ktorý napáchal poriadne škody a zrovnal so zemou celé ostrovy. Hurikán teraz smeruje k Jamajke.

Hurikán Beryl nabral na sile a dostal sa do 5. kategórie, t.j. najvyššej na Saffirovej-Simpsonovej stupnici, informovalo v pondelok neskoro večer miestneho času americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

Živel sa vtedy nachádzal nad východným Karibikom, približne 1 355 kilometrov východne od Kingstonu na Jamajke, s maximálnou rýchlosťou vetra 260 km/h. Ide o najskorší hurikán 5. kategórie, ktorý sa vytvoril v Atlantiku v zaznamenanej histórii.

Beryl podľa NHC pravdepodobne v utorok zasiahne okrem iných aj územia závislé od Holandska ako Arubu, Bonaire a Curacao, kde sa očakávajú vysoké búrkové vlny a katastrofálny vietor.

 


 „Očakáva sa, že Beryl zostane extrémne nebezpečným hurikánom, keď sa jeho stred presúva cez Náveterné ostrovy do východného Karibiku," varovalo NHC. V ceste živlu je aj Jamajka a polostrov Yucatán.

Predpokladaná cesta hurikánu, zdroj: NHC/NOAA
Predpokladaná cesta hurikánu, zdroj: NHC/NOAA

Obrovská deštrukcia

Živel zasiahol v pondelok ostrov Carriacou v Karibskom mori, ktorý patrí Grenade a nachádza sa v súostroví Náveterné ostrovy. Hurikán tam spôsobil výpadky elektriny. Silné zrážky zaplavili cesty.

 

„Počas pol hodiny bol ostrov Carriacou zrovnaný so zemou," povedal premiér Grenady Dickon Mitchell. Podľa vládnych údajov na samotnej Grenade, najväčšom ostrove krajiny, spôsobil hurikán výpadky elektriny až 95 % zákazníkov. Všetky podniky a verejné zariadenia boli zatvorené.

Predseda vlády karibských ostrovov Svätý Vincent a Grenadíny, Ralph Gonsalves, v pondelok večer uviedol, že Beryl si vyžiadal smrť najmenej jednej osoby, počet obetí však môže stúpnuť. Obzvlášť vážne škody zaznamenal ostrov Union Island, kde bolo vážne poškodených alebo úplne zničených 90 % budov.

 

Ako zaznamenali meteorológovia, hurikány 5. kategórie sa začiatkom júla tvoria veľmi zriedkavo. Atlantická hurikánová sezóna trvá od 1. júna do 30. novembra a silnejšie javy sa zvyčajne vyskytujú v neskorších mesiacoch. V nedeľu sa Beryl stal prvým zaznamenaným hurikánom, keď predbehol hurikán Dennis, ktorý udrel 8. júla 2005.

 

Ako vysvetlil Jim Kossin z mimovládnej organizácie First Street Foundation v rozhovore pre CNN, Beryl láme rekordy, pretože oceán je teraz taký teplý ako zvyčajne počas vrcholiacej sezóny hurikánov.

 

Záplavy a silný vietor

V pondelok platili výstrahy pred hurikánmi pre Barbados, Svätú Luciu, Svätý Vincent, Grenadínu a Tobago. Výstraha pred tropickou búrkou bola vydaná pre Martinik a Trinidad, ako aj pre časti Dominikánskej republiky a časti Haiti. Úrady v Trinidade a Tobagu v pondelok zrušili školské vyučovanie a požiadali nemocnice, aby odložili plánované operácie. 

Vedci z amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru očakávajú, že počet hurikánov a búrok bude tento rok vyšší ako priemer. Meteorológovia očakávajú viac ako 17 pomenovaných búrok, 13 hurikánov a štyri veľké hurikány. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Zajtra
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd