Hurikán Milton vyvolal na Floride už najmenej 11 ničivých tornád. Jedno z nich vysalo celú strechu

Veronika Salayová

Hurikán Milton aktuálne pustoší Floridu. Na pevninu dopadol pred niekoľkými hodinami a hlásených škôd je viac než dosť. Jedným z ďalších nebezpečných prejavov hurikánu sú ničivé tornáda, ktorých bolo na Floride doteraz potvrdených už najmenej 11. 

Národná meteorologická služba vydala na Floride 90 varovaní pred tornádami a k ​​dnešnému dňu tieto varovania stále pribúdajú.

Je to viac ako kedykoľvek predtým na Floride za jediný deň. Niekoľko z týchto varovaní dostalo od meteorológov označenie: „obzvlášť nebezpečná situácia“. 

Pre porovnanie, hurikán Irma vygenerovala druhé najväčšie varovanie pred tornádami za deň so 69 dňami 10. septembra 2017. Helene je tretia so 48 dňami 26. septembra.

 

Rodina mala šťastie v nešťastí

Podľa správ meteorologickej služby sa od dnešného rána nad časťami Floridy prehnalo najmenej 11 potvrdených tornád. Jedno z týchto tornád a prehnalo aj vo Fort Myers na Floride, pričom rodina bola vo svojom dome, keď im tornádo za pár sekúnd strhlo celú strechu.

Majiteľ domu Robert Haight povedal, že on a jeho tehotná manželka sa začali pohybovať smerom k chodbe, keď videli, že sa k nim blíži tornádo.

Počul som prasknúť kus skla a tornádo mi vysalo celú strechu. Cítil som, ako ma tá vec pohltila, schmatol som svoje dieťa a manželku a prikrčil sa,“ povedal.

Po odstránení strechy je celé vnútro domu odkryté, posiate troskami a rodinným majetkom. Rodine sa akoby zázrakom nič vážne nestalo.

 


 
Aj tento príklad ukazuje, aká je situácia na Floride nebezpečná a aká dôležitá je včasná evakuácia. Rodina mala tentoraz obrovské šťastie v nešťastí. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Zajtra
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Sobota
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd