Hurikán Milton sa nezadržateľne blíži: Floridou sa práve prehnalo tornádo

Ema Bazhaykin

Hurikán Milton už o niekoľko hodín zničujúco zasiahne pobrežie Floridy, obyvateľov však len pred niekoľkými minútami vystrašilo tornádo ako predzvesť toho, čo ešte má prísť.

Hurikán Milton zasiahne pobrežie Floridy už o pár hodín a očakáva sa, že jeho sila bude zničujúca. 

Hurikán neustále kolíše medzi kategóriou 5 (najsilnejšou kategóriou) a 4. Aktuálne dosahuje silu hurikánu 4. kategórie a rýchlosť vetra 233 km/h.

Ako keby hrôzy nebolo málo, obyvateľov utekajúcich pred nebezpečenstvom vystrašilo len niekoľko hodín pred nástupom hurikánu tornádo. Tornádo sa prehnalo cez diaľnicu Interstate 75. 

Tornádo na juhu Floridy
Tornádo na juhu Floridy, foto: Reed Timmer Extreme Meteorologist

Tornádo ako predzvesť katastrofy

Hurikán Milton na Floride sa už začal prejavovať. Obyvateľov utekajúcich do bezpečia na diaľnici len pred niekoľkými minútami vystrašilo tornádo.

 
 

Tornádo sa vytvorilo pri meste Fort Lauderdale a postupovalo ďalej na západ.

Satelitné snímky ukazujú, že medzitým sa začali vytvárať nové búrkové jadrá, ktoré budú produkovať ďalšie potenciálne tornáda naprieč južnou Floridou.

Cez juh Floridy prešli pár hodín pred dopadom hurikánu dve tornáda
Cez juh Floridy prešli pár hodín pred dopadom hurikánu dve tornáda, zdroj: Reed Timmer Extreme Meteorologist

Očakáva sa, že hurikán udrie na husto obývané časti Floridy už čoskoro zdrvujúcou silou. Zatiaľ je označovaný za 4. najsilnejší atlantický hurikán v histórii meraní.

 

Podľa predpovedí by rýchlosť vetra mala prevýšiť 220 km/h a hurikán spôsobí aj mnoho nebezpečných sprievodných javov vrátane silných záplav.

Prudký vietor a silné vlnobitie je už na pobreží cítiť čoraz intenzívnejšie. Vývin udalostí môžete sledovať aj cez živú webkameru>>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Zajtra
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Sobota
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd