Hurikán Milton dnes naberie devastačnú silu: Ľudia masovo utekajú z Floridy

Hurikán Milton dnes naberie devastačnú silu: Ľudia masovo utekajú z Floridy
Ema Bazhaykin

Hurikán Milton naberá na sile a očakáva sa, že bude lámať rekordy. Pobrežie by mal zasiahnuť už v stredu a úrady vyzývajú obyvateľov k okamžitej evakuácii.

Od zničujúceho hurikánu Helene prešlo len niekoľko dní a juhovýchod Spojených štátov amerických čelí hrozbe ďalšieho hurikánu, ktorý bude ešte zdrvujúcejší.

Podľa obyvateľov Severnej a Južnej Karolíny, Georgie, Virgínie, Floridy a Tennessee škody po predošlom hurikáne nemajú obdoby a federálna agentúra FEMA už teraz nemá dostatok zdrojov na obnovu.

Hurikán, ktorý sa blíži k pobrežiu Floridy v tejto chvíli, však môže prepísať históriu a zrovnať so zemou takmer celý štát Florida. Hovorí sa o najhoršom hurikáne za posledných 100 rokov.

 

Hurikán Milton včera nabral nečakanú silu

Hurikán Milton, ktorý má namierené na husto obývané oblasti Floridy, v priebehu včerajšieho dňa nezvyčajne rýchlo naberal na sile a v priebehu niekoľkých hodín sa z kategórie 2 dostal až na najsilnejšiu 5. kategóriu.

Národné centrum pre hurikány (NHC) pôvodne predpovedalo, že Milton dosiahne v pondelok večer mimoriadne nebezpečnú kategóriu 4, pričom už včera večer dosahoval rýchlosť vetra cez 250 km/h, čo je sila 5. kategórie.

Hurikán Milton je aktuálne druhým hurikánom tejto sezóny, ktorý dosiahol najvyššiu kategóriu 5. stupňa. Pred ním to bol hurikán Beryl nad Karibským morom.

 

Oko hurikánu sa presúva zo západu smerom k východu a ak sa trajektória hurikánu nezmení, oko hurikánu zasiahne Tampa Bay v priebehu stredy. 

Hurikán na chvíľu zoslabol, dnes však bude znovu silnieť

Už v priebehu nočných hodín dosiahla podľa meraní sila vetra v priemere 300 km/h a tlak klesol na 897 hPa, čo z neho zatiaľ robí druhý najsilnejší hurikán v Mexickom zálive.

Aktuálne prebieha jav zvaný Eyewall Replacement Cycle (EWRC), pri ktorom sa vytvorí okolo oka ďalšie oko. Následne väčšie oko pohltí to menšie a počas tejto fázy búrka zoslabne, neskôr však znovu naberie na sile. 

Hurikán tak práve klesol na silu 4. kategórie, v priebehu dnešného dňa však bude znovu silnieť a to až natoľko, že podľa niektorých predpovedí môže lámať rekordy.

Jeden z modelov predpovedá, že tlak by mohol klesnúť až k 884 hPa, čím by sa Milton priblížil k najsilnejšiemu hurikánu v histórii
Jeden z modelov predpovedá, že tlak by mohol klesnúť až k 884 hPa, čím by sa Milton priblížil k najsilnejšiemu hurikánu v histórii, zdroj: Tropicaltidbits.com

Úrady žiadajú obyvateľov, aby nečakali s evakuáciou

Záchranné zložky sa snažia s dostatočným predstihom presvedčiť obyvateľov, aby sa dostali do bezpečia.

Ľudia masovo utekajú z Floridy, na diaľniciach vznikajú zápchy. Pre obyvateľov z pobrežia chystajú úrady evakuačné úkryty v bezpečnejších, centrálnych častiach Floridy.

Evakuačné centrum v centrálnej časti Floridy
Evakuačné centrum v centrálnej časti Floridy, zdroj: BBC

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Zajtra
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Nedeľa
Zamračené
15 °C / 2 °C
Koloman
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd