Hurikán mieri k Európe. Čo nás čaká a čo prinesie na Slovensko?

Hurikán mieri k Európe. Čo nás čaká a čo prinesie na Slovensko?
Peter Minárik

Z Atlantiku sa k pobrežiu Európy ženie hurikán, ktorý ovplyvní počasie v mnohých štátoch. Najhoršie dopadnú krajiny v západnej Európe, no nepriamo budú mať tieto zvyšky hurikánu, ktoré sa dostanú až do Nemecka vplyv na počasie aj u nás.

Po veľmi teplom lete sú vody Atlantického oceánu veľmi vyhriate a v týchto týždňoch nad tieto teplé vody zateká aj chladnejší vzduch, čím sa zvyšuje odpar a vlhkosť sa tak dostáva do atmosféry, čím sa vytvárajú hlboké tlakové níže, ktoré následne prerastajú do tropických búrok až hurikánov.

Nad teplými vodami Atlantického oceánu, kde má voda teplotu zhruba +29 °C sa nachádzal hurikán 4.kategórie s názvom KIRK, ktorý sa teraz stáča k Európe a v priebehu nadchádzajúceho týždňa ovplyvní vo výraznej miere počasie aj v Európe.

Hurikán postupuje k Európe

KIRK je pomerne silný hurikán. Jeho rýchlosť vetra prekračuje až 220 km/h a kategorizovaný je aktuálne ako hurikán 4. kategórie. Tento hurikán sa dnes začne stáčať smerom k pobrežiu Európy, kde by mal doraziť v stredu.

 

Pri svojom postupe sa však dostane nad chladnejšie vody Atlantiku. Z vôd okolo +29 °C, kde je teraz sa postupne dostane nad vody s teplotou len okolo +18 °C. K tomu, aby mal hurikán svoju silu je potrebná teplota vody aspoň +26 °C, no aj nad chladnejšími vodami môže byť silnejší.

Pri svojom postupe síce bude slabnúť a postupne sa degraduje na post-tropický cyklón, no aj zvyšky hurikánu spôsobia v Európe problémy.

aktuálna predpoveď trasy hurikánu
aktuálna predpoveď trasy hurikánu, zdroj: NOAA

Veľké problémy čakajú západnú Európu

Prvou krajinou, kde dorazia zvyšky hurikánu bude Španielsko. Zvyšky hurikánu ovplyvnia počasie predovšetkým na západe a severe Španielska, kde sa očakáva silný vietor s rýchlosťou aj cez 100 km/h, no v exponovaných oblastiach hrozia nárazy vetra o sile až 150 km/h.

V noci zo stredy na štvrtok sa zvyšky hurikánu dostanú nad Francúzsko a počas štvrtka bude post-tropická níž postupovať naprieč Francúzskom a Nemeckom k severovýchodu.

Veľmi nebezpečné počasie čaká celé Francúzsko. Nárazy vetra by mohli prekračovať rýchlosť 100 km/h a to dokonca aj v Paríži. V niektorých oblastiach sa očakávajú poryvy vetra o sile až 120 km/h.

 
 

Veľmi silný vietor čaká aj Nemecko, kde by predovšetkým na západe a severe krajiny mali poryvy vetra dosahovať rýchlosť až 100 km/h, čo je sila vetra, ktorá dokáže páchať materiálne škody.

Slovensko čaká taktiež silný vietor

Zvyšky hurikánu ovplyvnia počasie aj na Slovensku a to vo štvrtok a v piatok. Na našom území treba počítať so silným nárazovým vetrom, ktorý by v nižších polohách mal dosahovať poryvy od 50 do 80 km/h. Vo vyšších polohách, najmä na hrebeňoch hôr by vietor mohol dosahovať poryvy vetra o sile až 100 km/h.

 

Zvyšky hurikánu teda na Slovensko prinesú silnejší vietor, no nepôjde o niečo výnimočné, čo sme ešte nezažili. Hurikán je predsalen prakticky tlaková níž a ak sa jej stred presúva cez Európu, tak to vždy vedie k silnejšiemu nárazovému vetru.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd