Hurikán Helen má už sedem obetí, z čoho jedno je malé dieťa. Pokračuje ďalej na sever

Hurikán Helen má už sedem obetí, z čoho jedno je malé dieťa. Pokračuje ďalej na sever
Veronika Sádovská

Najmenej sedem ľudí zomreli po tom, ako juhovýchod Spojených štátov vo štvrtok večer zasiahol hurikán 4. kategórie Helene. Jednou z nich je malé dieťa. Ide o jeden z najsilnejších hurikánov, ktoré zasiahli USA.

Helene pristála okolo 23:10 miestneho času v blízkosti ústia rieky Aucilla na pobreží Floridského zálivu. Maximálna rýchlosť vetra bola 140 kilometrov za hodinu, informovalo Národné centrum pre hurikány v Miami.

V piatok skoro ráno služby hlásili, že Helene zoslabla na tropickú búrku, no život ohrozujúci silný vietor a výdatné zrážky pretrvávali. Živel sa momentálne nachádza nad Georgiou a presúva sa na sever.

 

Najmenej sedem obetí

Pôvodne boli hlásené tri obete. Prvú obeť hlásili na Floride, keď na idúce auto spadol strom. Na juhu Georgie zomreli ďalší dvaja ľudia po tom, čo tornádo zasiahlo mobilný dom.

Ako neskôr uviedla CNN, v Severnej Karolíne je obeťou hurikánu 4-ročný chlapec. Pri dopravnej nehode v meste Claremont, ku ktorej došlo na šmykľavej ceste zaplavenej počas silného dažďa, zomrelo dieťa, informovali štátne cestné služby. Zranil sa 12-ročný chlapec, ktorý sa viezol na tom istom aute. Ďalšie dve deti sa zranili v ďalšom aute a zranení boli aj vodiči oboch vozidiel.

Hoci Helene nezasiahla priamo Severnú a Južnú Karolínu, výdatné zrážky sa vyskytli aj tam.

Piata smrť bola zaznamenaná v meste Charlotte v Severnej Karolíne, či ide o muža alebo ženu nie je známe. Na túto osobu spadol strom. Šiesty človek bol zabitý v okrese Dixie v regióne Big Bend, keď strom spadol na dom. V okrese Anderson v Južnej Karolíne zomrela siedma potvrdená obeť prírodnej katastrofy.

Krajina ostala zničená

Piatkové ráno odhalilo spustošenú krajinu, ktorú po sebe zanechal živel. Najprv silný vietor a vlny prevrátili lode v prístavoch a autá na uliciach, ďalej do vnútrozemia to boli prevrátené autá a zaplavené cesty okrem iného v mestách Tampa, Naples a St. Petersburg.

Viac ako 1,2 milióna zákazníkov na Floride a približne 800 000 v Georgii zaznamenalo výpadky elektriny.

 

Výnimočný stav v šiestich štátoch

Guvernéri Floridy, Georgie, Alabamy, Južnej Karolíny, Severnej Karolíny a Virgínie vyhlásili stav núdze. Helene je 14. najsilnejším hurikánom, ktorý zasiahol USA od začiatku záznamov a siedmym najsilnejším hurikánom na Floride, informovalo Národné centrum pre hurikány (NHC).

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd