Hurikán DEBBY už udrel plnou silou a zabíja. Pod vodou sa ocitá Florida, na rade sú ďalšie štáty USA

Hurikán DEBBY už udrel plnou silou a zabíja. Pod vodou sa ocitá Florida, na rade sú ďalšie štáty USA
Veronika Salayová

Hurikán Debby dnes zasiahol severozápad Floridy a presúva sa do vnútrozemia, pričom ďalšie na ceste sú Georgia a Južná Karolína. Najväčšou hrozbou, ktorú predstavuje, sú extrémne záplavy. Hurikán má na svedomí aj prvú potvrdenú obeť.

Hurikánová sezóna začala tohto roku skôr, než zvyčajne. Debby je druhým tohtoročným hurikánom, zvyčajne sa však druhý hurikán sezóny nevyskytuje skôr než 26. augusta.

Včera bola Debby ešte len tropickou búrkou, po ceste na Floridu však silnela a v pondelok ráno nášho času už hovoríme o hurikáne 1. kategórie. 

Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) predpovedalo, že hurikán Debby môže priniesť historické zrážky, a to 250 až 500 l/m2, čo spôsobí katastrofické záplavy v Georgii a Južnej Karolíne. Lokálne môže do piatkového rána miestneho času spadnúť až približne 750 l/m2.

úhrny zrážok
úhrny zrážok, NOAA



Prvá obeť hurikánu

Podľa poručíka Scotta Tummonda z úradu šerifa okresu Levy zomrel v pondelok ráno v okrese Levy na Floride tínedžer, keď silný vietor z hurikánu Debby zavial strom na jeho dom. 13-ročný chlapec bol na mieste mŕtvy vo svojom mobilnom dome.  Ide o prvú potvrdenú smrť v dôsledku búrky.

 

Podľa guvernéra Floridy Rona DeSantisa bolo krátko po tom, ako dnes v ranných hodinách hurikán dopadol na pevninu, bez elektriny približne 143-tisíc obyvateľov tohto štátu.

K prvým škodám súvisiacim s hurikánom na Floride došlo ešte predtým, ako zasiahol. Prívaly búrok zaplavili ulice v okrese Pinellas a silný vietor poškodil stromy a prenosovú infraštruktúru. Z letísk v Miami, Orlande a Tampe boli zrušené stovky letov a mnohé ďalšie lety meškali. 

Lety z medzinárodného letiska Fort Lauderdale – Hollywood meškajú v priemere dva a pol hodiny, podľa upozornenia zverejneného FAA. Lety z letiska Southwest Florida International meškajú v priemere hodinu, uviedol FAA.

Stav núdze platí už v 3 štátoch USA

Hurikán sa momentálne presúva na severovýchod na Floridu. Do Georgie sa dostane v utorok a na druhý deň do Južnej Karolíny, informovalo americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

Guvernéri Floridy, Georgie a Južnej Karolíny už vyhlásili stav núdze v dôsledku hurikánu Debby. 

Meteorológovia porovnávajú tento hurikán s hurikánom Haervey, ktorý zasiahol mesto Corpus Christi na pobreží Texasu v roku 2017. Hoci živel pri postupe do vnútrozemia zoslabol a zmenil sa na tropickú búrku, zrážky boli také obrovské, že v Houstone spadlo takmer 1 300 l/m2.

 

 Tento hurikán bol považovaný za jeden z najvlhkejších cyklónov v histórii Spojených štátov, ktorý spôsobil smrť viac ako 100 ľudí a napáchal škody vo výške 125 miliárd dolárov, najmä v metropolitnej oblasti Houstonu, pripomína tlačová agentúra Reuters.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd