Hurikán Beryl zosilnel na 4. kategóriu. Stačil mu na to rekordne krátky čas

Dominik Cenkner

Zatiaľ čo u nás úradujú početné búrky sprevádzané prívalovými zrážkami a zosilnením vetra, je to nič v porovnaní s tým, čo musí zažívať množstvo obyvateľov pri pobreží Atlantiku. Hurikánová sezóna začala pred mesiacom, ale už v oblasti vyčíňa Beryl, ktorý na to, aby z neho bol hurikán 4. kategórie, potreboval rekordne krátky čas.

Hurikán Beryl sa v pondelok, keď dosiahol pevninu, rúti cez Náveterné ostrovy ako mimoriadne nebezpečný hurikán 4. kategórie, ktorý prináša prudký vietor a intenzívne zrážky. Podľa údajov NOAA z roku 1851 ide o najsilnejší známy hurikán, ktorý prešiel týmto regiónom.

Beryl dosiahol pevninu krátko po 17:00 LSEČ na grenadínskom ostrove Carriacou v Karibskom mori s maximálnou rýchlosťou vetra 240 km/h. Podľa Národného centra pre hurikány spôsobil výpadky elektrickej energie, zaplavil ulice a v pondelok spôsobil prívalové povodne v niektorých častiach Grenadín, Grenady, Barbadosu a Tobaga.

Príchod Berylu znamená výnimočne skorý začiatok hurikánovej sezóny v Atlantiku. V nedeľu sa stal najskorším hurikáno, ktorý zaznamenal kategóriu 4 v Atlantickom oceáne a jedinýn hurikánom s touto kategóriou v mesiaci jún. Teplé vody oceánu, ktoré umožnili alarmujúce zosilnenie Berylu, sú jasným ukazovateľom toho, že táto hurikánová sezóna bude mať ďaleko od normálu vo svete, čo v podstate už pred časom predikovali odborníci.

 

Rekordne krátky čas kvôli teplému oceánu

Beryl láme júnové rekordy, pretože oceán je teraz taký teplý, ako by bol zvyčajne na vrchole sezóny hurikánov, vysvetlil Jim Kossin, expert na hurikány a vedecký poradca neziskovej organizácie First Street Foundation.

„Hurikány nevedia, aký je mesiac, vedia len, aké je ich okolité prostredie,“ povedal Kossin pre CNN. „Beryl láme rekordy za mesiac jún, pretože si myslí, že je september.“

Kossin dodal, že oceánske teplo, ktoré poháňa bezprecedentné posilnenie Berylu, „má na sebe určite ľudský odtlačok“.

Obyvatelia ostrovov sa v nedeľu večer snažili dokončiť posledné núdzové prípravy, aj keď sa blížil vietor s tropickou búrkou. Miestne úrady varujú pred možnými katastrofickými následkami vrátane škôd na domoch, rozsiahlych výpadkov elektriny a ohrozenia bezpečnosti obyvateľov.

„Chcem, aby všetci na Svätom Vincente a Grenadínach brali túto záležitosť veľmi vážne,“ povedal premiér Ralph Gonsalves. „Sú osoby, ktoré dúfajú v to najlepšie, a to musíme urobiť všetci, ale všetci sa musíme pripraviť na najhoršie,“ dodal na záver.

 

Situáciu s hurikánom Beryl budeme sledovať aj v našom spravodajstve.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
16 °C / 5 °C
Viera
Zajtra
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd