Hurikán Beryl v Karibiku pustoší všetko, čo mu príde do cesty. O život pripravil najmenej 6 ľudí

Dominik Cenkner

Hurikán Beryl sa v stredu blíži k Jamajke a obyvatelia ostrova sa snažia pripraviť na jeho príchod po tom. Hurikán aktuálne 4. kategórie si už vyžiadal životy najmenej šesť ľudí a spôsobil značné škody v juhovýchodnej časti Karibiku.

V Kingstone ľudia zatĺkali okná, rybári vyťahovali svoje člny z vody a robotníci demontovali reklamné tabule pri cestách, aby ich ochránili pred očakávaným bičujúcim vetrom. Varovanie pred hurikánom platí pre Jamajku, Grand Cayman, Little Cayman a Cayman Brac.

Podľa predpovedí amerického Národného centra pre hurikány by mal Beryl počas nasledujúceho dňa alebo dvoch mierne zoslabnúť. Stále však bude mať dostatočnú silu na to, aby spôsobil veľké škody.

Z nášho pohľadu v priebehu dnešného dňa prejde hurikán blízko Jamajky, vo štvrtok blízko Kajmanských ostrovov a v piatok by mal vyčíňať na mexickom polostrove Yucatán. Pre južné pobrežie Haiti a východné pobrežie Yucatánu platí hurikánová výstraha. Belize vydalo výstrahu pred tropickou búrkou.

 

Hurikán Beryl prekonáva rekordy

V pondelok neskoro večer miestneho času sa Beryl stal najskoršou búrkou, ktorá sa v Atlantiku vyvinula na hurikán kategórie 5. V utorok dosiahol maximálnu rýchlosť vetra 270 km/h a potom zoslabol na stále ničivú kategóriu 4.

Aktuálne hurikán Beryl postupuje Karibským morom. Smeruje na severozápad, pričom rýchlosť vetra dosahuje 230 km/h.

Najmenej 6 ľudí prišlo o život

Očakáva sa, že Beryl prinesie na Jamajku životu nebezpečný vietor a búrkové vlny. Úradníci varovali obyvateľov v oblastiach ohrozených povodňami, aby sa pripravili na evakuáciu.

„Vyzývam všetkých Jamajčanov, aby brali hurikán ako vážnu hrozbu,“ povedal v utorok vo verejnom prejave premiér Andrew Holness. „Nie je však čas na paniku.“

Riaditeľ amerického Národného centra pre hurikány Michael Brennan uviedol, že Jamajka sa zrejme nachádza na priamej ceste hurikánu Beryl. Vyzval obyvateľov, aby si našli bezpečný úkryt a zostali tam do stredy.

„Najväčšie obavy máme o Jamajku, kde očakávame, že jadro silného hurikánu prejde v blízkosti ostrova alebo nad ním,“ uviedol v online brífingu. Na Jamajke je pravdepodobná búrková vlna 1,8 až 2,7 metra.

Výstraha pred tropickou búrkou platí pre celé južné pobrežie Hispanioly, ostrova, o ktorý sa delí Haiti a Dominikánska republika.

Keď sa Beryl prehnal Karibským morom, záchranné tímy na juhovýchodných ostrovoch sa rozbehli zisťovať rozsah škôd, ktoré hurikán spôsobil na Carriacou, ostrove v Grenade. Podľa úradov zahynuli traja ľudia na Grenade a Carriacou a ďalší na ostrove Svätý Vincent a Grenadíny. Ďalší dvaja mŕtvi boli hlásení v severnej Venezuele, kde je päť ľudí nezvestných, uviedli úradníci.

 

Silné dažde spôsobené Berylom postihli aj približne 25 000 ľudí v tejto oblasti. Situáciu v súvislosti s hurikánom Beryl budeme naďalej sledovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd