Hurikán Beryl sa rúti do Mexika. Ľudia v panike vykupujú obchody

Dominik Cenkner

Počet obetí hurikánu Beryl v Karibiku stúpol na osem. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) vo štvrtok uviedlo, že Beryl prešiel južným pobrežím Jamajky a smeruje k Mexiku. Tamojší obyvatelia prepadávajú panike a vykupujú obchody. Informuje o tom TASR.

Prvý hurikán tohtoročnej sezóny zasiahol Jamajku v stredu. Na ostrove niekoľko hodín prudko pršalo a fúkal silný vietor. Premiér krajiny Andrew Holness v stredu vyhlásil, že do krytov sa uchýlilo viac ako 500 ľudí.

V dôsledku popadaných stromov a elektrických stĺpov bolo neprejazdných niekoľko ciest. Niektoré oblasti na severe Jamajky sa ocitli bez dodávok elektrickej energie.

Hurikán však v krajine nespôsobil mimoriadne vážne škody. Potvrdená je jedna obeť. Podľa Holnessa sa Jamajka vyhla najhoršiemu, avšak na ostrove aj tak vyhlásili stav katastrofy.

 

Hurikán Beryl sa rúti do Mexika

Na príchod hurikánu sa medzičasom pripravuje Mexiko. Podľa poslednej správy NHC zo štvrtka 17. hodiny sa Beryl nachádza 530 kilometrov juhovýchodne od juhomexického pobrežného mesta Tulum a rýchlosť vetra v ňom dosahuje 185 kilometrov za hodinu.

Podľa riaditeľky Mexickej agentúry pre civilnú ochranu Laury Velázquezovej by mal hurikán krajinu zasiahnuť až dvakrát, čo je vzácny úkaz. Najskôr by mal Beryl zasiahnuť riedko osídlenú oblasť neďaleko Tulumu.

Následne by mal hurikán vo vnútrozemí zoslabnúť na tropickú búrku a prejsť cez polostrov Yucatán do Mexického zálivu. Podľa Velázquezovej by mal hurikán pobrežie Mexika zasiahnuť opäť na pobreží štátov Veracruz alebo Tamaulipas neďaleko hraníc s Texasom.

Tamojší obyvatelia sa pripravujú na najhoršie a sociálnymi sieťami kolujú videá ako ľudia berú obchody doslova útokom.

Beryl zatiaľ najviac postihol ostrovy v juhovýchodnom Karibiku. Na ostrovoch Grenada, Svätý Vincent a Grenadíny a na severe Venezuely si vyžiadal 7 obetí.

 

Posledným podobne silným hurikánom v juhovýchodnom Karibiku bol hurikán Ivan. Pred 20 rokmi pri ňom zahynuli v Grenade desiatky ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
34 °C / 13 °C
Oliver
Zajtra
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Jasno
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 11 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Milota
Piatok
Prehánky, búrky
34 °C / 15 °C
Nina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd