HROZIA najintenzívnejšie búrky tohto roka? POZOR dajte najmä na západe

Peter Minárik

Slovensku dnes hrozia tie najintenzívnejšie búrky tohto roka, ktoré môžu priniesť veľmi nebezpečné sprievodné javy. Nebezpečné búrky môžu priniesť veľké krúpy, silné poryvy vetra a dokonca prajú podmienky tomu, aby v búrkovej bunky došlo k rotácii, čo by mohlo priniesť tornádo, či iné nebezpečné poveternostné javy.

Pamätáte si na tornádo v oblasti Hodonína pred niekoľkými rokmi? Toto tornádo skutočne všetkých zaskočilo. Vtedy meteorológovia tušili, že niečo nebezpečné môže v tejto oblasti vzniknúť. Naznačovali to meteorologické modely, ktoré avizovali hneď niekoľko vhodných meteorologických parametrov, no skutočnosť bola oveľa desivejšia.

Dnes pozorujeme niečo podobné. Nikto nevie čo a či vznikne, no ak vznikne, tak to môže byť veľké s potenciálom páchať škody. Dnes totiž hrozia nebezpečné búrky na slovensko-rakúsko-maďarskom pohraničí.

Čakajú sa silné búrky

Meteorologická služba Estofex, ktorá sa špecializuje na predpoveď búrok vydala varovanie 3. stupňa. Platí pre oblasť juhovýchodného Rakúska, severozápadného Maďarska a zasahuje do okresov Dunajská Streda a Komárno.

predpoveď služby Estofex
predpoveď služby Estofex

Situácia by mala byť veľmi podobná tej včerajšej. Na úpätí rakúskych Álp by mali začať vznikať pomerne silné búrky, ktoré prerastú do početných superciel. Už včera sme informovali, že Štajersko a Burgenland zasiahli silné búrky, ktoré priniesli až 4 cm krúpy a výdatné zrážky s úhrnom cez 100 mm. Búrky v oblasti vyvolali prívalovú povodeň.

Viacero obcí na juhovýchode Rakúska vyhlásilo po včerajších búrkach mimoriadnu situáciu.

 

Dnes sa teda situácia zopakuje. Očakáva sa vznik silných superciel s krúpami a s lejakmi. Problémom bude aj prudký nárazový vietor. Hrozia ďalšie vážne škody.

Podmienky prajú silným búrkam

Ak sa pozrieme na predpoveď parametru updraft helicity, tak na rakúsko-maďarskej hranici s čiastočným zásahom nad Slovensku sú veľmi vysoké hodnoty.

predpoveď UI
predpoveď UH

Updraft helicity (UH) je meteorologický pojem používaný na popis špecifickej vlastnosti veterných štruktúr v atmosfére, ktorá môže naznačovať potenciál pre vznik silných búrok alebo tornád. Presnejšie, updraft helicity kvantifikuje mieru rotačného pohybu vo vertikálne sa pohybujúcom vzduchu (updraft), ktorá je indikátorom pre organizáciu a intenzitu supercelárnych búrok.

Ďalší parameter supercell index (SCI)  je meteorologický index, ktorý slúži na hodnotenie potenciálu výskytu supercelárnych búrok. Tieto búrky sú charakterizované silnými a pretrvávajúcimi rotujúcimi výstupnými prúdmi (updrafts).

SCI kombinuje niekoľko atmosférických parametrov, aby odhadol pravdepodobnosť a intenzitu supercelárnych búrok. Rotujúce stúpavé prúdy sú kľúčovou črtou supercel, a preto je ich presná identifikácia a meranie kritické pre predpoveď týchto nebezpečných búrok.

predpoveď SCI
predpoveď SCI
 

Podvečer hrozia silné búrky

Nad Rakúskom by tak popoludní mali vznikať veľmi silné búrky. Dôležitý časový údaj je 16:00 až 21:00, kedy by mali byť búrky najintenzívnejšie.

Tieto búrky by sa mali presúvať z oblasti Štajerska a Burgenlandu primárne do Maďarska. Nás by však mal zaujímať skôr vývoj na východe Rakúska, kde by sa mohol sformovať ďalší búrkový systém.

V oblasti Viedne a pohraničia by mali vznikať búrky, ktoré sa budú pohybovať smerom k východu nad naše územie. Na tomto búrkovom systéme je riziko vzniku bow echa.

Bow echo je často spojené s veľmi silným vetrom na povrchu, ktorý môže dosahovať rýchlosť až 100 km/h alebo viac. Tento vietor je výsledkom tzv. rear-inflow jetu, čo je prúd vzduchu, ktorý „fúka” do búrkového systému zo zadnej strany. Bow echo môže prinášať intenzívne zrážky v krátkom čase, čo môže viesť k lokálnym záplavám.

Búrkový systém by mal byť najintenzívnejší na západe Slovenska a postupovať bude vo večerných a nočných hodinách smerom na východ, kde by mal slabnúť.

Detailnejšie informácie o tom, v ktorých okresoch Slovenska očakávame tie najintenzívnejšie búrky nájdete na mape výstrah TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Zajtra
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd