Hrozia katastrofické POVODNE. Ohrozené sú viaceré krajiny Európy. Scenáre sú znepokojivé

Veronika Salayová

Po dnešnom relatívne pokojnom dni čaká Európu veľká zmena počasia, ktorá prinesie množstvo vody, ale aj citeľné ochladenie. Zrážok bude také enormné množstvo, že meteorológovia hovoria o 1000-ročnej povodni. 

Nadchádzajúca poveternostná situácia v centrálnej časti Európy ohľadom množstva zrážok je skutočne výnimočná a znepokojujúca, zhodujú sa európski meteorológovia.

Mnohí odborníci na počasie z krajín ako Nemecko, Česko, Rakúsko, Poľsko a Slovensko, sú znepokojení aktuálnymi numerickými modelmi, pretože takéto extrémne množstvá zrážok v tak krátkom časovom období sú zriedkavé a môžu mať katastrofálne následky. 

Zopakuje sa scenár z roku 2013?

Súčasná situácia silne pripomína rok 2013, keď najmä juhovýchod Nemecka zasiahli ničivé záplavy, pričom aktuálna poveternostná situácia je spôsobená podobnou situáciou, kedy sa stretáva studený vzduch zo severu s teplým a vlhkým vzduchom zo Stredomoria.

 


Modely počasia predpovedajú v niektorých častiach strednej Európy v najbližších dňoch až 500 litrov zrážok na meter štvorcový. Neistoty v modeloch počasia stále existujú, ale potenciálne dopady sú vážne. Je však už teraz isté, že vo viacerých krajinách Európy, konkrétne juh Nemecka, Česko, Rakúsko, západné Poľsko a severozápadné Slovensko, hrozia ničivé záplavy.

Aktuálne modely naznačujú, že najviac zrážok na Slovensku spadne v pohraničných oblastiach s Českom, Rakúskom a čiastočne aj s Poľskom, kde by mohlo spadnúť 150 až 200 mm zrážok. Na zvyšku Slovenska budú úhrny zrážok nižšie a menej ničivé.

akumulovaný úhrn zrážok do pondelka
akumulovaný úhrn zrážok do pondelka, zdroj: iMeteo

Obzvlášť ohrozené je aj povodie Dunaja. Ak sa naplnia tieto katastrofické scenáre, môže sa zopakovať situácia z roku 2013, kedy Dunaj zasiahli historické povodne.

Hrozia historické povodne

Povodňová vlna z Nemecka a Rakúska na prelome mája a júna roku 2013 postupovala po celom slovenskom úseku Dunaja až po Štúrovo, pričom sa na strednom a dolnom úseku prejavila taktiež rekordnými vodnými stavmi a vo všetkých profiloch bola vtedy prekročená úroveň zodpovedajúca 3. SPA.

 

V roku 2013 boli na Dunaji namerané najvyššie hodnoty kulminačných vodných stavov a prietokov, pričom prevýšili aj historickú povodeň v roku 1954. Čo sa týka škôd, našťastie, boli včas zavedené protipovodňové opatrenia, takže katastrofické škody na Slovensku zaznamenané neboli. 

Ešte panuje mierna neistota vo vývoji celej situácii, no je však už teraz isté, že k masívnym povodniam s určitosťou dôjde v spomenutej oblasti. Ak by sa potvrdili aktuálne predpovede, tak spadnúť by mohlo viac zrážok ako v roku 2013, ktorý priniesol historickú, až tisícročnú povodeň.

O nasledovnom vývoji situácie ohľadom množstva zrážok a presne lokality vás budeme informovať v ďalších článkoch. Viac o situácii v jednotlivých regiónoch Slovenska nájdete TU >>>

V najbližších dňoch hrozia povodne aj na Slovensku. Pred nástrahami počasia vás ochráni kvalitné poistenie. Získajte teraz vďaka iMeteo.sk ZĽAVU na nové alebo aj aktuálne poistenia nehnuteľností. Vyplňte nezáväzný formulár a zistite, či je vaša nehnuteľnosť dobre chránená.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Zajtra
Dážď
15 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Prehánky
17 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd