PRVÉ INFO: Hrozia silné nočné búrky. Môžu vzniknúť explozívne

PRVÉ INFO: Hrozia silné nočné búrky. Môžu vzniknúť explozívne
Peter Minárik

V priebehu nočných a ranných hodín nie sú na Slovensku vylúčené búrky, ktoré by mohli vzniknúť pomerne náhle, ba doslova explozívne. Priniesť by mohli silné prívalové zrážky, no situácia je na predpoveď pomerne náročná.

Do našej oblasti sa dostáva veľmi teplý vzduch, ktorý dvíha teploty vysoko nad hranicu +30 °C. Dnes by v najteplejších lokalitách Slovenska mohli teploty vystúpiť až na úroveň okolo +35 °C. Popoludní to však nad Alpami začne vrieť. Začnú sa tvoriť intenzívne, orografické búrky, ktoré hrozia prívalovými zrážkami.

Nebezpečenstvo hrozí aj v noci a v skorých ranných hodinách vo východných Alpách, čo sa môže týkať aj Slovenska. Vysvetľujeme, čo sa deje a čo nám hrozí v nadchádzajúcich hodinách.

V teplom, labilnom vzduchu budú vznikať búrky

Aktuálne je v celej strednej Európe slnečno a prúdi sem teplý vzduch. Slnečné lúče tento vzduch prehrievajú, čím sa stáva labilným. Vzduchová hmota sa dnes výrazne labilizuje. Hodnoty instability CAPE budú nad Rakúskom dosahovať extrémne hodnoty až cez 4000 J/Kg.

očakávané hodnoty instability CAPE
očakávané hodnoty instability CAPE

Energie je tak veľký dostatok a v tomto energicky výbušnom vzduchu budú počas dňa vznikať intenzívne, orografické búrky. Ako vidieť na detailnom modely ICON-D2, tak v Alpách sa dnes očakávajú búrky so zrážkami, ktoré môžu priniesť aj 80 až 100 mm zrážok. Takéto výdatné zrážky môžu vyvolať bleskové povodne.

očakávané dnešné úhrny v oblasti Álp
očakávané dnešné úhrny v oblasti Álp
 

 

 

Dnešné popoludnie teda bude v oblasti Álp mimoriadne nebezpečné a hrozia aj škody. V nočných a v ranných hodinách je však potenciál toho, že prúdenie v oblasti východných Álp vyvolá vo veľmi labilnom vzduchu vlnu intenzívnych búrok, ktoré by mohli zasiahnuť aj Slovensko. 
Allianz

V noci nie sú vylúčené búrky

V Rakúsku aj na západe Slovenska sa hodnoty parciálneho tlaku vodnej pary pohybujú vysoko nad 18,7 hPa, čo je charakterizované ako dusno. Na pocit je tak veľmi nepríjemne a takýto vzduch pomáha búrkovej činnosti. Naviac dusno sa bude vo večerných hodinách zintenzívňovať.

V noci sa hodnoty parciálneho tlaku vodnej pary budú pohybovať aj nad 23 hPa, čo sú ešte výraznejšie hodnoty ako počas dnešného dňa. V noci sa teda pri otvorenom okne na juhozápade Slovenska moc nevyspíte.

hodnoty parciálneho tlaku vodnej pary
hodnoty parciálneho tlaku vodnej pary

Veľmi zaujímavý je pohľad na očakávané nočné hodnoty instability vzduchu. Tie sa na západnom Slovensku budú pohybovať až cez 2500 J/Kg, čo sú na noc veľmi výrazné hodnoty. 

očakávané hodnoty instability
očakávané hodnoty instability

Inými slovami, všetko to, čo sme popísali vyššie naznačuje, že vzduchová hmota nad Rakúskom a nad Slovenskom má vysoký energetický potenciál a v noci môžu pomerne náhle a prudko vznikať búrky.

Búrky však nevieme presne odhadovať. Vieme odhadovať potenciál, respektíve pravdepodobnosť búrok. Panuje veľká nezhoda v jednotlivých výpočtoch numerických modelov. Model ICON-EU, či ECMWF však očakávajú počas noci a skorých ranných hodín nad východným Rakúskom a nad západným Slovenskom vznik búrok.

Prípadné búrky budú nebezpečné predovšetkým tým, že budú veľmi stacionárne. Pohybovať sa tak budú pomaly a môžu priniesť intenzívne úhrny zrážok, ktoré môžu spôsobiť lokálne zatopenie.

Dnešná nočná situácia je tak veľmi komplikovaná. Pripravte sa však na možnosť prekvapivých nočných búrok v oblasti západného Slovenska. Na zvyšku územia sa búrky neočakávajú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd