Hrozí nám nebezpečné počasie. Na toto si dajte pozor

Hrozí nám nebezpečné počasie. Na toto si dajte pozor
Peter Minárik

V nadchádzajúcich hodinách čaká naše územie veľmi nebezpečné počasie, ktoré môže spôsobiť množstvo problémov na cestách. Pred nami je totiž výrazná i keď dočasná zmena.

Slovensko čaká prerušenie zimného a chladného počasia a toto prerušenie so sebou prinesie veľmi nebezpečné poveternostné javy. Zmena počasia odštartuje už o niekoľko hodín.

Po dňoch, kedy k nám prúdil veľmi chladný vzduch sa začne do našej oblasti dostávať teplejší vzduch od západu, ktorý výrazne zvýši denné teploty a spolu so stúpajúcimi teplotami stúpne aj hranica sneženia.

Teplý front prinesie dážď

Počasie v priebehu stredy začne na našom území ovplyvňovať teplý front od juhozápadu, ktorý prinesie na naše územie zrážky.

Tie spočiatku na celom našom území budú vo forme sneženia, avšak pomerne rýchlo sa začne do našej oblasti dostávať veľmi teplý vzduch. Ten sa najskôr prejaví vo vyšších vrstvách atmosféry, čo prinesie zmenu skupenstva zrážok.

Zrážky by mali doraziť v stredu, okolo poludnia, a práve na začiatku zrážok bude situácia najnebezpečnejšia. Teplý vzduch zmení skupenstvo na kvapalné, no keďže v nižších vrstvách atmosféry bude zatiaľ zostávať chladnejší vzduch, tak kvapalné zrážky môžu na podchladenom zemskom povrchu namŕzať.

Najnebezpečnejšia situácia sa očakáva v Banskobystrickom a v Košickom kraji, kde by mali byť mrznúce zrážky najintenzívnejšie. Mrznúce zrážky sa však očakávajú na takmer celom strednom a východnom Slovensku. Západné Slovensko bude ako tak v bezpečí. Tu totiž, na rozdiel od iných regiónov Slovenska, kde môže ešte v stredu mrznúť, vystúpia teploty aj nad +5 °C.

Zlepšenie situácie príde vo štvrtok

Na našich cestách môže byť šmykľavo ešte aj vo štvrtok ráno, no počas dňa sa už situácia bude zlepšovať. Denné teploty sa totiž na celom území dostanú nad nulu a pohybovať sa budú v intervale +3 až +10 °C.

Naše územie tak zasiahne prechodné, no výrazné oteplenie. To sa však udrží len zopár hodín a už vo štvrtok večer k nám začne od severozápadu opäť zatekať chladnejší vzduch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd