Hrozí najväčšia ekologická katastrofa v histórii

Peter Minárik

Tanker nesúci 1,4 milióna litrov vykurovacieho oleja sa dnes potopil a hrozí, že do vody unikne vykurovací olej, ktorý by mohol spôsobiť jednu z najväčších ekologických katastrof v histórii.

Vo štvrtok sa pri pobreží Manily potopil filipínsky tanker nesúci 1,4 milióna litrov vykurovacieho oleja. Miestne úrady varovali, že ak by sa celý náklad dostal do vody, mohlo by ísť o najväčšiu ekologickú katastrofu v histórii Filipín. Záchranári aktuálne pátrajú po jednom členovi posádky, ktorý je stále nezvestný.

K incidentu došlo vo štvrtok o 1:10 miestneho času, približne 11 kilometrov na východ od Lamao Point v obci Limay.

„Bojujeme s časom a robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme zastavili únik paliva,“ uviedol na tlačovej konferencii hovorca filipínskej pobrežnej stráže, kontradmirál Armando Balilo. Doplnil, že ak by sa celý náklad tankera MT Terra Nova dostal do mora, bola by to jedna z najväčších katastrôf.

 

Zo 17 členov posádky tankera bolo zachránených šestnásť, uviedol minister dopravy Jaime Bautista. Dodal, že pátranie po jednom nezvestnom námorníkovi pokračuje.

Záchrannú akciu komplikuje tajfún

Podľa správy pobrežnej stráže sa olejová škvrna rozprestiera na 3,7 km2 a je unášaná „silným prúdom“ smerom na východ a severovýchod. „Existuje veľké nebezpečenstvo, že olejová škvrna zasiahne aj pobrežie Manily.

 

„Momentálne nemôžeme konať v plnom rozsahu kvôli silnému vetru a vysokým vlnám,“ povedal minister dopravy Jaime Bautista počas brífingu o dopadoch juhozápadného monzúnu, zosilneného tajfúnom Gaemi, ktorý na Filipínach nazývajú Carina.

Silné dažde sprevádzajúce tajfún Gaemi, ktorý prešiel okolo súostrovia na začiatku týždňa, spôsobili smrť 20 ľudí na severe Filipín.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd