Hrozí masívny zosuv skál: Obyvateľom obce nariadili urýchlenú evakuáciu

Veronika Salayová

Švajčiarskej obci neďaleko hlavného mesta Bern hrozí masívny zosuv skál, varovali geológovia. Z tohto dôvodu sú rodiny žijúce pod skalou nútení rýchlo opustiť svoje domovy, do ktorých sa zrejme už nebudú môcť vrátiť. 

Asi 70 ľudí žijúcich v domoch pod skalou vo švajčiarskej obci Brienz sa musí do piatku vysťahovať zo svojich domovov, pretože podľa geológov čoskoro hrozí masívny zosuv skál. 

Podľa BBC vydal kantón Graubünden v stredu varovanie, že s veľkou pravdepodobnosťou dedinu Brienz zasiahne obrovská masa skál. Spadnúť na dedinu môže aj 2 milióny kubických metrov skál. 

Oblasť okamžite uzavreli a 70 ľuďom nariadili rýchlu evakuáciu. Títo ľudia sa zrejme už do svojich domov nebudú môcť nikdy vrátiť, čo sa, samozrejme, nezaobišlo bez emócií.

Dedinu čoskoro pochová masa skál

Geológovia prišli s hrozným scenárom − podľa nich do troch týždňov dôjde k masívnemu zosuvu, ktorý úplne pochová túto lokalitu a zrovná ju so zemou.

Hora za domami sa totiž rozpolila a pôda je čoraz viac nestabilná.

Na niektorých domoch sa už objavili trhliny alebo niektoré budovy sa mierne naklonili do strán.

Ide o nezvratný proces, pri ktorom je potrebné konať okamžite. 

Odborníci uviedli, že ide o dôsledok globálneho otepľovanie, keďže švajčiarsky permafrost sa rýchlo topí a terén sa stáva nestabilný. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd