Hrozí katastrofa. Na najväčší utečenecký tábor na svete mieri cyklóna s vetrom okolo 230 km/h

Dominik Cenkner

Skutočne krušné chvíle sú pred obyvateľmi časti Bangladéša a Mjanmarska. Na krajiny sa totiž rúti tropická cyklóna, ktorá by pevninu mala zasiahnuť v priebehu nasledujúcich minút, teda okolo 08:00 h nášho času.

Bengálsky záliv sa pripravuje na príchod cyklóny Mocha, ktorá ešte v priebehu noci na nedeľu naberala na sile. Očakáva sa, že na pobrežie Mjanmarska a Bangladéša udrie v týchto chvíľach, teda okolo 08:00 h nášho času.  Evakuácia obyvateľov je v plnom prúde, podľa odhadov sa pred vyčíňaním prírodného živlu pokúsi z pobrežných oblastí utiecť státisíce ľudí.

Svetová meteorologická organizácia informovala, že Mocha zosilnela ešte viac ako sa pôvodne očakávalo. Ako extrémna cyklóna udrie v oblasti okolo mjanmarského mesta Sittwe, neďaleko od bangladéšskeho mesta Cox's Bazar.

Tam sa nachádza gigantický utečenecký tábor. Je dočasným domovom pre bezmála milión rohingských utečencov, ktorí sú v Mjanmarsku prenasledovaní.

Milióny ľudí budú potrebovať pomoc

Svetová meteorologická organizácia navyše upozorňuje na to, že v priľahlom Rakhinskom štáte v Mjanmarsku sa nachádza zhruba šesť miliónov osôb závislých od humanitárnej pomoci. Aj preto je cyklón Mocha tak pozorne sledovaný, pretože jeho príchod na pobrežie môže skončiť veľmi tragicky.

Nízko položeným oblastiam okolo pobrežia hrozí zatopenie.Miestam položeným vyššie hrozia bleskové povodne tiež a navyše aj zosuvy pôdy.

Podobne silnú búrku oblasť dlho nezažila

Meteorológovia cyklónu Mocha označujú za jednu z najsilnejších, akú oblasť zasiahla za posledné roky. Naposledy podobne silná cyklóna udrela v roku 2007. 

Vtedy dostala meno Sidr. Vyústila do jednej z najhorších prírodných katastrof v Bangladéši. 

Cyklóna v novembri 2007 zabila viac ako 3 000 osôb a spôsobila škody za miliardy dolárov. Či sa situácia zopakujeme budeme sledovať a o všetkom dôležitom vás informovať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd