Hrozí 100-ročná povodeň. Prípravy na nebezpečné počasie vrcholia

Veronika Sádovská

Najmä v južných a východných Alpách prinesú poveternostné podmienky obrovské množstvo zrážok. Tlaková níž sa kľukatí okolo Álp a spôsobí silné záplavy v Rakúsku, Poľsku a Českej republike. Veľa dažďa a snehu spadne aj v Nemecku.

Níž Anett/Boris sa formuje na južnej strane Álp a v najbližších dňoch sa presunie smerom do Českej republiky, kde spôsobí poriadny rozruch a prinesie veľmi výdatné zrážky hlavne do Česka, Poľska, ale aj do Álp, kde predpokladajú až dva metre snehu.

Najväčšie množstvá dažďa do pondelka večera spadnú v Nemecku medzi Karwendelom a Berchtesgadener Land, kde je v závislosti od modelu možné, že to bude 100 až 200 litrov. Väčšie množstvo zrážok môže spadnúť aj v Krušných horách, aj tam je možných okolo 100 litrov. Je dobré, že rieky sú na nízkej hladine a vo vyšších polohách padá sneh. Voda bude spočiatku viazaná a nebude odtekať hneď do riek. To pomôže aj situácii na Dunaji.

 

Pripravujú sa na storočné záplavy

Vo štvrtok a piatok sa vo veľkých častiach Rakúska očakáva výdatný dážď. Pohotovostné zložky sa už pripravujú na prípadné záplavy, v Alpách už napadol prvý sneh tejto zimnej sezóny. Sneh už spôsobil aj prvé nepríjemnosti na vysokohorských cestách.

Z meteorologického hľadiska je súčasná situácia do istej miery porovnateľná so všeobecnou poveternostnou situáciou, ktorá viedla k povodni v Kampe v Dolnom Rakúsku v auguste 2002. V tom čase sa nad Talianskom vytvorila aj tlaková níž, ktorá priniesla na sever veľké množstvo vlahy. Vtedy bolo tiež veľa vlahy z Baltského mora. Teraz dúfame, že povodia sú „celkovo lepšie pripravené a že najhoršie vrcholy možno eliminovať hospodárením s vodou“.

Vzhľadom na silné dažde a búrky, ktoré sa v Rakúsku očakávajú v najbližších dňoch, vydáva ÖBB na piatkové ráno 13. septembra 2024 pravdepodobne do nedele večera 15. septembra 2024 cestovnú výstrahu súvisiacu s počasím. ÖBB žiada cestujúcich, aby v tejto lehote presunuli neurgentné cesty na iný čas. Kvôli počasiu zrušili aj všetky vnútroštátne, medzinárodné a nočné vlaky od zajtra až do nedele.

 

Hrozia problémy na cestách

Na cestách vo vyšších oblastiach bude samozrejmosťou mať prezuté pneumatiky. Okrem toho, že obrovské množstvo snehu môže úplne zasypať cesty, ťažký sneh a silný vietor spôsobí to, že konáre stromov sa budú ľahko lámať a takisto môžu spôsobiť komplikácie na cestách.

Prechádzať sa cez alpské priesmyky v Bavorsku a Rakúsku autom v najbližších dňoch rozhodne nie je dobrý nápad.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd