Hrozí 100-ročná povodeň a situácia sa zhoršuje. Povodňová vlna sa bude šíriť aj k Slovensku

Peter Minárik

Intenzívny lejak, ktorý prináša tlaková níž, ktorej stred sa len veľmi pomaly pohybuje z Česka nad Poľsko, naberá na intenzite. Dnes spadnú desiatky milimetrov zrážok, ktoré ešte viac zhoršia kritickú situáciu.

Tlaková níž, ktorej stred sa nachádza aktuálne nad Českou republikou a nemeckí meteorológovia ju pomenovali ako QUIRINA, prináša veľmi výdatné zrážky. Táto níž ovplyvnila počasie aj na našom území, a to včera, kedy studený front priniesol vlnu búrok.

V západnom Česku a v Nemecku je však situácia oveľa horšia. V uplynulých hodinách tu spadli desiatky milimetrov zrážok a dnes by mohlo spadnúť až ďalších 100 mm zrážok. Najkritickejšia situácie je v južnom Nemecku, kde už museli evakuovať tisícky ľudí.

100-ročná povodeň

V Bádensku-Württembersku sa očakáva povodeň, ktorá sa vyskytne len raz za storočie. Hladiny Rýna už začali stúpať. V dôsledku toho bola lodná doprava v oblasti Karlsruhe obmedzená.

 

Povodňové predpovedné centrum (HVZ) v Bádensku-Württembersku varuje pred veľkými záplavami. Predpoveď naznačuje, že na východe kraja môže dôjsť k povodni, ktorá sa vyskytuje len raz za 50 až 100 rokov. Zvlášť ohrozené sú oblasti Horného Švábska v povodí Dunaja a Bodamského jazera, ako napríklad rieky Schussen a Argen, a prítoky Dunaja, Riss a Rot.

Meteorológovia predpovedajú, že na juhu Nemecka v nasledujúcich hodinách spadne dvojnásobok mesačného priemeru zrážok.

Spadnúť môže viac ako 100 mm zrážok

Dnes by malo na západe Česka a na juhu Nemecka intenzívne pršať. Zatiaľ čo na juhu Nemecka bude pršať, tak v centrálnej časti Nemecka sa očakávajú intenzívne búrky. Doteraz spadlo priemerne od 50 do 80 mm zrážok.

Najnovšie predpovede naznačujú, že dážď začne ustávať až počas nedele, no dážď by mali vystriedať búrky. V Bavorsku by malo do nedeľňajšieho večera spadnúť ďalších 100 mm zrážok. V oblasti Mníchova by mohlo spadnúť až okolo 140 mm.

V Nemecku by malo spadnúť až cez 100 mm zrážok
V Nemecku by malo spadnúť až cez 100 mm zrážok
 

 

 

Takéto intenzívne zrážky sa prejavia na vodných tokoch, ktoré sa hneď na niekoľkých miestach vylejú. Prudko rastie Rýn, no rastie aj Dunaj.

Povodňová vlna sa bude šíriť po Dunaji

Juhozápad Nemecka odvodňuje rieka Rýn, no väčšiu časť južného Nemecka odvodňuje Dunaj. Povodňová vlna z južného Nemecka sa tak bude šíriť po rieke Dunaj aj k Slovensku.

Prvé náznaky výdatných zrážok budeme pozorovať na Dunaji už dnes okolo poludnia. Práve teraz začína hladina rásť pod Devínom a čoskoro stúpne aj v Bratislave. Hladina Dunaja v Bratislave by pomerne skokovo mala stúpnuť z ranných 430 cm na 500 cm.

Treba však počítať s ďalším vzostupom, ktoré hydrologické predpovede aktuálne nezachytávajú. Vode z južného Nemecka bude trvať 2 až 3 dni, pokiaľ sa dostane do Bratislavy.

Výdatné zrážky, ktoré dnes spadnú v Nemecku, sa tak u nás prejavia najskôr v druhej polovici pondelka.

Pozitívnou správou je, že síce v Nemecku výdatne prší, no na Morave sú zrážky relatívne pokojné. Moravu spomíname preto, že v prípade, ak by výdatne pršalo aj v Českej republike, tak vodu z tohto územia odvádza Morava.

Ak by sa pod Devínom, kde sa Morava vlieva do Dunaja tieto dve povodňové vlny stretli, tak by sme sa povodniam nevyhli ani na našom území.

Aktuálne to však vyzerá, že Dunaj to viac-menej zvládne. Hladina by mala prekonať výšku 600 cm a nie je vylúčené, že prekročí aj 1. povodňový stupeň.

Dunaj by sa tak v niektorých úsekoch mohol vyliať, no to zasa taká neštandardná situácia nie je a výraznejšie protipovodňové opatrenia nateraz nie sú potrebné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd