Hrádza v Maďarsku to nevydržala. V meste za hranicami uniká voda a zaplavuje ulice

Dominik Cenkner

Kým na Slovensku je už situácia s povodňami pokojná, v susednom Maďarsku stále nie. V jednom meste nevydržala na niektorých miestach protipovodňová hrádza a voda tak zaplavila časti ulíc.

Situácia sa zhoršuje v meste Vacov, keďže sa tam očakáva zvýšenie hladiny Dunaja o desať centimetrov. Zajtra ráno vyvrcholí na 750 cm.

Ak dosiahne toto číslo, bude to stále viac ako pol metra pod rekordom z roku 2013. Z pohľadu jedenástich rokov sa dá povedať, že ľudia sú teraz oveľa pripravenejší ako vtedy, informuje Idokep.

Práve v tomto meste, cez Diadalovo námestie a štadión presakuje voda, no už ju odčerpávajú. Tamojší obyvatelia dúfajú, že vrecia s pieskom vydržia do zajtrajšieho rána. Odvtedy sa totiž očakáva pomalé klesanie.

 

Pod vodou sú aj ďalšie oblasti, situáciu komplikujú aj turisti

„Prosíme všetkých, aby neprekážali pracovníkom protipovodňovej ochrany pozeraním a fotením. Prekážajú tým nielen v práci, ale môžu ohroziť aj vlastnú fyzickú integritu,“ vyzvalo v stredu ráno vo svojom stanovisku Národné policajné riaditeľstvo.

Podľa vyjadrenia sa stav násypov mení zo dňa na deň vplyvom tlaku vody na ne. Treba sa o nich starať, je zakázané približovať sa k nim či už na vozidle alebo pešo. Tečúca rieka je nebezpečná, môže ľahko zmiesť každého.

Dotkli sa toho, že najbližšie obdobie prinesie kritické dni aj pre lesnú zver. Rieka zaplavuje biotopy, preto je obzvlášť dôležité vyhýbať sa oblastiam okolo priehrad a lesov, pre pokoj divej zveri, ktorá hľadá pôdu a uteká, a pre vlastnú bezpečnosť, a ak je to možné, nevenčiť tam svojich psov. Prežitiu zvierat sa dá pomôcť, ak čo najmenej narušia záchrannú činnosť lesníkov a špecialistov na zver - upozornila ORFK.

Do uzavretých priestorov je zakázaný vjazd a parkovanie, pretože tam už je voda, prípadne môže čoskoro byť. V zaplavených oblastiach sa môžu uvoľniť korene stromov a vietor ich môže ľahko zvaliť.

 

V obrane neúnavne pracujú profesionáli aj dobrovoľníci. „Prosíme, namiesto fotenia pomôžte obrane svojou dobrovoľníckou prácou!“ - napísal ORFK.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd