Horúčavy v Európe znova zabíjajú. Tentoraz na tomto obľúbenom ostrove

Horúčavy v Európe znova zabíjajú. Tentoraz na tomto obľúbenom ostrove
Veronika Sádovská

Počas prebiehajúcej vlny horúčav na tomto obľúbenom ostrove zomreli traja ľudia a niekoľko ďalších bolo hospitalizovaných. Miestami môže teplota presiahnuť +40 °C.

Prebiehajúca vlna horúčav na juhu Európy prináša extrémne teploty a tie majú na ľudské telo veľmi vysoké nároky. Preto sú nebezpečné hlavne pre malé deti, starších ľudí či tehotné ženy, no potrápia organizmus každého človeka. 

Najnovšie horúčavy zabíjali na obľúbenom ostrove v Stredozemnom mori. Cyperské úrady na tieto vydali varovania pred vysokými teplotami.

 



Nová obeť horúčav na Cypre

Najnovšou obeťou extrémnych teplôt je 64-ročná žena, ktorá zomrela na úpal v nemocnici v Nikózii, informoval v pondelok Cyprus Mail. V tej istej nemocnici sa liečia ďalší traja pacienti, ktorých si zdravotný stav vyžiadal hospitalizáciu.

Miestne médiá priniesli aj príbeh dvoch brancov vo veku 17 a 18 rokov, ktorí minulý týždeň v dôsledku horúčav stratili vedomie. Len 17-ročného mladíka previezli leteckí záchranári v kritickom stave na ďalšie ošetrenie do Francúzska. Previezli ho do Univerzitnej nemocnice v Paríži, kde ho držali v medicínsky vyvolanej kóme. Náklady na prevoz rodiny pacienta hradila Národná garda. V pondelok sa lekári rozhodli vojaka pomaly zobudiť. 

Druhý branec bol hospitalizovaný v Nikózii. Mladík vo veku 18 rokov je momentálne na jednotke intenzívnej starostlivosti, jeho stav je údajne kritický. Stav oboch mladíkov sa zlepšuje.

 



Horúčavy sa stupňujú

Zatiaľ čo v našej oblasti sme už pocítili ochladenie, na juhu Európy to stále vrie. V Španielsku zajtra očakávajú až +45 °C, čo je na túto dobu nadpriemerná teplota. Zajtrajšie maximá budú atakovať aj absolútny rekord v Seville.

Už dnes sa teploty na juhu Pyrenejského polostrova šplhajú nad +38 °C, v Méride je aktuálne už +39,9 °C. Horúco je stále aj v Ríme, kde je dnes +37 °C, v Mostare aj Tirane +38 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd