Horúčavy v Európe má mať na svedomí tepelná kupola. Jav zdvíha teploty poriadne vysoko

Dominik Cenkner

V Európe zavládli extrémne horúčavy. Teploty sa na niektorých miestach dostávajú nad +40 °C, a teda poriadne vysoko. Za horúčavami zrejme stojí meteorologický jav označovaný ako tepelná kupola. O čo vlastne ide?

Európu zachvátila vlna spaľujúcich horúčav. Najviac ju pociťujú na juhozápade svetadielu, kde miestami teploty presahujú aj štyridsiatky.

Svoj podiel na extrémnom počasí má tzv. heat dome (do slovenčiny voľne preložené ako tepelná kupola), píše server Severe Weather Europe. „Kupola“ sa teraz mala rozpadnúť a zvyšky teplého vzduchu z nej pravdepodobne dorazili aj do našej oblasti.

Jav heat dome, pre ktorý slovenčina nemá oficiálny preklad, sa v auguste objavil na juhozápade Európy. Teraz ovláda južnú a strednú oblasť svetadielu a zasiahne aj Britské ostrovy, upresňuje Severe Weather Europe.

 

Čo je tepelná kupola?

Ide o tlakovú výš, ktorá sa dlho drží na jednom mieste. „Kvôli tomu sa dlhodobo a abnormálne prehrieva vzduch,“ vysvetlil David Prantl z portálu In-počasie pre CNN Prima NEWS. Kupola sa podľa neho teraz rozpadla. „Zvyšok teplého vzduchu teraz prúdi k nám,“ dodal.

Meteorológovia ČHMÚ však pôvod extrémnych horúčav v našej oblasti „kupole“ nepripisujú. „Veľmi teplý vzduch sa do strednej Európy dostáva po zadnej strane tlakovej výše nad Pobaltím,“ vysvetlil meteorológ Tomáš Mejstřík.

 

Európa sa bude vplyvom globálneho otepľovania stretávať s letnými vlnami horúčav aj v nasledujúcich rokoch, navyše s oveľa „razantnejšími“. Klimatické zmeny majú vplyv aj na podmienky „heat dome“, aj keď sa jav podľa meteorológov vyskytoval vždy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd