Horúčavy neustupujú. Hasiči aktualizovali okresy, v ktorých hrozia požiare

Horúčavy neustupujú. Hasiči aktualizovali okresy, v ktorých hrozia požiare
Dominik Cenkner

Záver meteorologického leta sa nesie v znamení vysokých teplôt. Horúčavy tak neustupujú, čo na jednej strane teší dovolenkárov, ale poľnohospodári musia riešiť nebezpečné sucho. Hasiči vzhľadom na to aktualizovali okresy, v ktorých je zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiaru.

Teploty nad +30 °C, dusno a občasné búrky. Takéto je počasie v závere meteorologického leta na Slovensku.

Zmenu nepriniesol ani posledný augustový piatok. Po 14. hodine sa teploty v najteplejších oblastiach našej krajiny pohybovali na úrovni +34 °C.

Tvoria sa aj orografické búrky. Deje sa tak najmä na strednom a východnom Slovensku. Prvé blesky sme dnes na iRadar mohli vidieť už predpoludním v oblasti Vysokých Tatier.

 

Okresy, v ktorých hrozia požiare

Situáciu s horúčavami pozorne sledujú aj hasiči naprieč krajinou. Tí sú v pohotovosti.

Stačí málo a kvôli pretrvávajúcemu suchu sa môžu rozhorieť nebezpečné požiare. Hasičský a záchranný zbor preto na pravidelnej báze aktualizuje okresy s časom zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru.

To od dnešného dňa, 30. augusta, platí prakticky pre celé Slovensko. Výnimkou sú len okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Martin, Turčianske Teplice na strednom Slovensku a Stará Ľubovňa, Kežmarok, Levoča, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice-okolie, Michalovce, Sobrance, Stropkov a Svidník na východe krajiny. Určite však platí to, že pozor by si mali dať aj vo vymenovaných okresoch.

Mapa okresov, kde si treba dať pozor na požiare
Mapa okresov, kde si treba dať pozor na požiare, Hasičský a záchranný zbor SR

V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti. Zakazuje sa najmä fajčiť a používať otvorený plameň, vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov či zakladať oheň v priestoroch alebo miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu.

 

Povinnosti v súvislosti s prevenciou proti požiarom majú aj vlastníci, správcovia či užívatelia lesných pozemkov. Tí sú okrem iného povinní zabezpečovať hliadkovaciu činnosť, protipožiarne náradie na určenom mieste a udržiavať existujúce prejazdové cesty v stave umožňujúcom bezproblémový príjazd hasičských jednotiek.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd