HORÚČAVY na Slovensku začínajú! Pozrite si 5 tipov, ako sa efektívne schladiť

HORÚČAVY na Slovensku začínajú! Pozrite si 5 tipov, ako sa efektívne schladiť
Ema Bazhaykin

Po krátkom ochladení sa na Slovensko postupne vracajú teplé letné dni. Namiesto príjemného počasia však očakávajte poriadne horúčavy, ktoré môžu byť záťažou pre organizmus. Ako sa v takýchto dňoch efektívne schladiť?

Teplo sa na Slovensko vrátilo v plnej sile a už dnes prekročili teploty +30 °C v Bratislave, Trnave, Hurbanove či Dunajskej Strede. S nastávajúcimi dňami však budú teploty ešte stúpať, čo možno poteší niektorých milovníkov tepla, pre mnohých však bude takéto počasie predstavovať záťaž.

Počasie na Slovensku ovplyvňuje tlaková výš, ktorá sa presúva nad Balkán a my sa dostávame nad jej okraj. Pre vývoj počasia na Slovensku to znamená, že sa u nás zintenzívni prílev tropického vzduchu a teploty budú neustále stúpať.

V nedeľu dosiahnu teploty až +34 °C, pričom najteplejšie bude na juhozápade Slovenska a budúci týždeň bude dokonca ešte teplejšie. Aj keď nedeľný večer prinesie ochladenie v podobe búrok, začiatok týždňa sa bude opäť niesť v duchu extrémnych teplôt a očakáva sa, že v strede týždňa by mohli na Slovensku padnúť aj prvé teploty nad +35 °C. 

Ako sa v horúčavách efektívne schladiť?

Prežiť takéto horúčavy je pre mnohých z nás náročné, ak sa však budete snažiť dodržiavať jednoduché rady, ako sa schladiť a nevystaviť sa riziku úpalu či preťaženia organizmu, prekráčate týmito dňami o niečo ľahšie.

 

1. Nepite alkohol 

Alkohol znižuje produkciu vazopresínu, hormónu, ktorý zadržiava vodu v tele, čím obmedzuje tvorbu moču v obličkách. Alkohol znížením množstva tohto hormónu spôsobuje močopudný účinok, takže častejšie utekáte na toaletu.

Spolu so zvýšeným potením v dôsledku horúceho počasia to zvyšuje riziko dehydratácie a úpalu.

Ak sa nemôžete vzdať alkoholu, pite viac vody a viac jedzte. Zároveň sa tak menej opijete a znížite riziko dehydratácie.

2. Nepite sladké ani sýtené nápoje

Chladnička s pariacimi sa plechovkami sladkých nealkoholických nápojov v horúcich dňoch priam volá, aby ste sa ponúkli. Práve takéto nápoje vám však neprinesú občerstvenie, ktoré by ste potrebovali. 

Keď sa cukor dostane do krvného obehu, voda opustí bunky tela, aby obnovila rovnováhu v krvi, a pečeň spustí produkciu hormónu FGF21, ktorý sa potom posiela do hypotalamu a spôsobuje smäd. A keďže sladidlo v nápojoch preniká do krvného obehu veľmi rýchlo, do 5-10 minút budete opäť smädní.

Snaha obnoviť rovnováhu tekutín sladkými nápojmi len zhoršuje nedostatok tekutín a poškodzuje obličky.

Sýtené nápoje sú tiež zbytočné na obnovenie rovnováhy elektrolytov. Obsahujú 7,5-krát menej sodíka a približne toľkokrát viac glukózy, ako je potrebné na ochranu pred hyponatriémiou. Preto radšej odignorujte lákavé plechovky v obchodoch a siahnite po obyčajnej nesýtenej vode. 

3. Dbajte na vhodné oblečenie

Pri vysokých teplotách noste oblečenie vyrobené z prírodných a svetlých látok. Najlepšie je, keď má oblečenie voľný strih, aby odvádzalo vlhkosť a teplo, a zakrýva čo najväčšiu časť tela.

Nezabudnite na pokrývky hlavy ako klobúky či šatky vyrobené z ľahkých tkanín, ktoré pomôžu chrániť pred prehriatím, ideálne v svetlejších farbách.

 

4. Nespoliehajte sa na ventilátor

Ventilátory vzduch neochladzujú, iba ním pohybujú a vytvárajú vánok. Síce to prináša úľavu a pomáha odparovaniu potu, ale nie vždy to stačí.

Ak teplota vzduchu stúpne nad +35 °C, ventilátor bude povašom tele rozfukovať horúci vzduch, čo môže viesť k vyčerpaniu a prehriatiu organizmu. Ak je teda v miestnosti naozaj teplo, na túto vychytávku sa nespoliehajte – radšej sa poobzerajte po klimatizácii.

Za zmienku však stoja aj zvyky obyvateľov teplých krajín, ktorí v skorých ranných hodinách vyvetrajú svoje obydlia, a na celý deň potom zavrú okná, aby zabránili prenikaniu trplého vzduchu. Pred slnečnými lúčmi sa chránia zatemňovacími závesmi či typickými južanskými drevenými okenicami.

5. Doprajte si dostatok spánku

Nedostatok spánku narúša termoreguláciu. Telo produkuje menej potu a neochladzuje sa tak efektívne, ako keby ste mali dostatok spánku. To zvyšuje riziko prehriatia, najmä ak idete cvičiť.

Navyše, bezsenná noc znižuje vašu schopnosť tolerovať teplo. Preto sa snažte dopriať si aspoň 7-8 hodín spánku denne, najmä ak máte v pláne na ďalší deň fyzickú aktivitu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
16 °C / 5 °C
Viera
Zajtra
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd