Horúčavy končia a v Európe už zúria búrky. Prvé búrky hrozia o pár hodín aj u nás

Horúčavy končia a v Európe už zúria búrky. Prvé búrky hrozia o pár hodín aj u nás
Peter Minárik

Neznesiteľné horúčavy, ktoré sme na našom území zažívali niekoľko uplynulých dní, na našom území končia a počasie sa už teraz začína v Európe zhoršovať. Počasie na Slovensku sa však zhorší taktiež a prvé zrážky či búrky hrozia už o pár hodín.

Naše územie zažilo ďalší slnečný a veľmi teplý deň, ktorý priniesol teploty až nad +30 °C. Dnes sa nevyskytli ani búrky, no iná situácia je západne od nášho územia.

Naprieč Európou sa aktuálne tiahne rozsiahly studený front, ktorý prináša búrky a poriadne lejaky, ktoré siahajú od Belgicka, cez Alpy až po stredné Chorvátsko a Taliansko. Najintenzívnejšie búrky sa vyskytujú v Taliansku, kde búrky a lejaky narobili množstvo škôd. V Bari sa dokonca vyskytol downburst.

Nepriaznivé počasie bude vyčíňať v Európe aj nasledujúce hodiny. Na našom území sa takéto besnenie počasia neočakáva, ale na zhoršenie sa treba pripraviť aj na našom území.

Horúčavy končia, príliv teplého vzduchu sa spomalí

Vlna búrok, ktorá sa vyskytuje na postupujúcom studenom fronte, sa aktuálne z Talianska presunula cez Jadran a postupuje pobrežím Chorvátska.

V priebehu nasledujúcej noci sa búrky presunú Slovinskom a Chorvátskom až do Maďarska a Bosny. Piatkové ráno by malo byť na juhu Rakúska upršané, no v Chorvátsku a na juhozápade Maďarska sa očakávajú búrky.

 

Na Slovensku bude zatiaľ panovať polooblačné počasie a čaká nás ďalší teplý deň. Také horúčavy, aké sme zažívali v uplynulých dňoch, sa však už neočakávajú. Teploty nielen zajtra, ale aj počas víkendu len ojedinele prekročia hranicu +30 °C.

Zajtra hrozia aj prvé búrky

Studený front, ktorý prináša do Európy búrky a v ranných hodinách ovplyvní počasie v Chorvátsku, v Rakúsku a v Maďarsku, sa bude opäť rozpadať a nad naše územie dorazia len jeho zvyšky.

 

V dôsledku toho však numerické modely na zajtrajší podvečer a večer nevylučujú, že v oblasti západného Slovenska sa môžu vyskytovať slabé búrky či prehánky. Nejaké osvieženie by tak predsa len malo doraziť aj na naše územie.

Vlna horúčav tak na Slovensku končí a už zajtra by sme sa mohli dočkať prvého osvieženia. Výraznejšia zmena však príde až na prelome týždňov. Vývoj počasia si pozrite TU >>>.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd