Horúčavy budú silnejšie, ako sa čakalo, a sucho sa zvýrazní. Kedy to skončí?

Horúčavy budú silnejšie, ako sa čakalo, a sucho sa zvýrazní. Kedy to skončí?
Peter Minárik

Podľa aktuálnych predpovedí by horúčavy mali byť na Slovensku silnejšie, ako sa čakalo. Vlna horúčav by mala pretrvávať na našom území aj na začiatku septembra a sucho sa teda vo veľkom ešte viac zvýrazní. Na obzore je však konečne aj nástup ochladenia.

Dnes je pred nami posledný letný deň, teda ak berieme do úvahy meteorologické obdobia. 31. august je koniec meteorologického leta a od zajtra začína meteorologická jeseň. Napriek takémuto prielomu to na počasí absolútne nebudeme pozorovať, ba naopak.

Predpovede počasia naznačujú, že nás čakajú ešte výraznejšie horúčavy, ako sa pôvodne očakávalo. Počasie, ktoré nás na začiatku septembra čaká bude nezvyčajné, až dokonca extrémne.

Pred nami teplý, ale aj búrlivý víkend

Na našom území očakávame veľmi teplý, ba doslova tropický víkend. Teploty by po oba dni mali vystúpiť až k hranici +35 °C. Dnes síce končí leto a zajtra začína meteorologická jeseň, ale rozdiel v počasí pozorovať nebudeme.

 
 

Jediný rozdiel bude v tom, že v priebehu zajtrajšieho dňa by sa v horských oblastiach mala v oveľa väčšej miere vytvárať kopovitá oblačnosť a hrozia početnejšie búrky z tepla, ktorý by mohli byť aj nebezpečnejšie. Hrozí totiž opäť to, že búrky budú stacionárnejšie, čo môže prinášať prívalové zrážky.

Na začiatku týždňa ešte teplejšie

Predpoveď počasia naznačuje, že začiatok nového týždňa bude na našom území ešte teplejší, ako sa pôvodne očakávalo. Zintenzívni sa príliv teplejšieho vzduchu a vzduchová hmota by mala byť suchšia, čo spôsobí, že vzduch sa môže ohriať ešte výraznejšie.

Podľa aktuálnych predpovedí, by až do stredy mohli teploty prekonávať hranicu +35 °C a v najteplejších oblastiach západného Slovenska hrozí, že sa teplota môže dostať až k hodnote okolo +37 °C.

Kedy sa ochladí?

Na obzore je však už aj ochladenie a koniec týchto mimoriadnych horúčav a suchého počasia. Predbežne to vyzerá tak, že k zmene počasia dôjde najskôr v druhej polovici budúceho týždňa, predbežne v piatok.

 

Prísť by mali búrky a následne by sa malo pomaly ochladzovať. Maximálne teploty by už budúci víkend mali spadnúť pod hranicu +30 °C a postupne zrejme až pod hranicu +25  °C.

Vyhliadka počasia teda naznačuje, že po extrémne teplom začiatku septembra príde konečne vytúžený dážď a ochladenie. Ako to bude vyzerať deň po dni s ochladením si pozrite TU >>>
Allianz

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd