Horskú dedinku zmietla voda. Obyvatelia zostali odrezaní od sveta

Veronika Sádovská

Horskú dedinku doslova zmietla voda stekajúca z hôr a záplavy odrezali od sveta desiatky jej obyvateľov. Katastrofu spôsobila súhra viacerých faktorov počasia.

Ak by ste sa za bežných okolností vydali do dedinky La Bérarde vo výške 1 720 metrov nad morom, očaril by vás pohľad na okolité hory. Je veľmi obľúbená turistami, ktorí prichádzajú do francúzskych Álp. Až jedna pätina územia tejto obce patrí do národného parku Écrins.

Kombinácia vysokých teplôt a silných dažďov ale spôsobila v tejto francúzskej dedinke dnes ráno doslova katastrofu. Desiatky obyvateľov ostali odrezaní od okolitého sveta a museli ich evakuovať.

Spúšť v horskej dedinke
Spúšť v horskej dedinke, Jean-Marc Rochette
 

Obyvateľov evakuovali vrtuľníkom

Vysoké teploty spôsobili zvýšené topenie ľadu a snehu v horách a k tejto vode, ktorá začala stekať dole svahmi sa pridala aj voda so silných lejakov. Dokopy to spôsobilo obrovskú spúšť.

Desiatky obyvateľov, ktorí zostali odrezaní od sveta, museli čakať až do príchodu vrtuľníka, ktorý ich postupne všetkých evakuoval. Mnohí francúzi na sociálnych sieťach vyjadrujú miestnym spolupatričnosť a prajú im veľa síl.

 

Silné zrážky prídu aj k nám

Extrémne silné búrky sa očakávajú v susednom Česku, Nemecku, Poľsku a na severe Talianska. Sprevádzané budú silným vetrom, lejakmi či veľkými krúpami.

Búrky by sa mali v nočných a raných hodinách presunúť aj nad naše územie a počas soboty prejdú našim územím od západu na východ. Po horúčavách to síce bude príjemné osvieženie, avšak priniesť môžu aj nebezpečné javy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Zajtra
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd